Westerwolde reserveert geld om ‘menstruatie-armoede’ aan te pakken

Ook in de gemeente Midden-Groningen werden tampons en maandverband ingezameld
Ook in de gemeente Midden-Groningen werden tampons en maandverband ingezameld © Bloedserieus Midden-Groningen/Facebook
Al zo’n zeven maanden kunnen Westerwolders tampons en maandverband inleveren voor mede-inwoners die niet genoeg geld hebben voor deze producten. Nu besluit de gemeente ook een financiële bijdrage te leveren.
Unaniem gingen raadsleden woensdagavond akkoord met het voorstel dat werd gedaan door de PvdA. Volgens wethouder Giny Luth een sympathiek idee: ‘Ik denk dat hier iets aan de kaak wordt gesteld dat breed leeft.’
Dit heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid van die vrouwen
Evelien Duursma-Kooman - raadslid PvdA
Evelien Duursma-Kooman (PvdA) betoogt in de gemeenteraad dat één op de tien vrouwen last heeft van ‘menstruatie-armoede’. Zij hebben niet genoeg geld om menstruatieproducten aan te schaffen. ‘Het zijn er veel te veel’, vindt het raadslid. ‘Dit heeft nadelige gevolgen voor hun gezondheid.’
Een actie genaamd ‘Bloedserieus’, waarmee producten worden ingezameld voor mensen die het niet breed hebben, werkte voor korte duur. ‘De eerste twee maanden kwamen mensen wel producten brengen, maar daarna droogt de stroom als het ware op’, zegt Duursma-Kooman.
Eigenlijk moeten we ons kapot schamen dat het in dit land moet
René Kriek van GroenLinks

Geld moet uit pot armoedebestrijding komen

Ze stelt daarom voor om tampons en maandverband te kopen van geld uit een pot die bedoeld is voor armoedebestrijding. Het moet een structurele oplossing worden. De bedoeling is dat de voedselbank de menstruatieproducten uitdeelt.
‘Een goede zaak’, vindt raadslid Harm Jan Kuper (CDA). René Kriek (GroenLinks) noemt het een sympathiek voorstel, ‘maar eigenlijk moeten we ons kapot schamen dat het in dit land moet’. Gerard Heijne noemt het ‘schrijnend’ dat dit voorstel er moet zijn.

Gemeentebestuur werkt het verdere plan uit

Alle raadsleden staan achter het idee om te zoeken naar een structurele oplossing. Wethouder Giny Luth gaat nu kijken hoe dat geregeld kan worden. ‘Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een subsidie aan de voedselbank’, zegt ze. Hoeveel geld daarvoor beschikbaar is, zoekt de wethouder nog uit.
De initiatiefneemster is blij dat het gemeentebestuur ermee aan de slag gaat: ‘Niet voor mijzelf, maar wel voor al die mensen die de producten nodig hebben’, zegt Duursma-Kooman.