Slechte isolatie, hoge rekening: Pekela kent meeste 'energiearmoede' van Nederland

Een stopcontact in keuken
Een stopcontact in keuken © ANP
Pekela is de gemeente met de meeste energiearmoede van Nederland. 13,7 procent van de huishoudens woont in een slecht geïsoleerd huur- of koophuis en heeft daardoor te maken met hoge energiekosten.
In heel Nederland leven ongeveer 550.000 huishoudens in energiearmoede. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gebaseerd op cijfers uit 2019.

Acht Groningse gemeenten in top twintig

In de top twintig van Nederlandse gemeenten waar relatief veel huishoudens te maken hebben met een laag inkomen én hoge energieprijzen, staan acht Groningse gemeenten. Naast Pekela zijn dat Westerwolde, Oldambt, Stadskanaal, Delfzijl, Veendam, Midden-Groningen en Appingedam.
Wel dateren de cijfers uit 2019. Enkele gemeenten hebben inmiddels een herindeling achter de rug.
Energiearmoede en inkomensarmoede vallen lang niet altijd samen
Peter Mulder - TNO

'Overheid moet helpen bij verduurzamen'

Als de gasprijs zoals verwacht flink gaat stijgen, kunnen mensen die leven in energiearmoede in de problemen komen, verwacht onderzoeker Peter Mulder van TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek.
‘Huurders zijn voor dit soort verduurzaming afhankelijk van de verhuurder. Eigenaren van een energieslurpend huis hebben vaak het geld niet om in betere isolatie te investeren.’
Mulder pleit ervoor dat de Rijksoverheid helpt bij het verduurzamen. ‘Deze mensen zijn lang niet allemaal arm. Er zijn genoeg huishoudens die het energiezuinig maken van hun woning wel kunnen betalen, maar daar als huurder niet zelf over kunnen beslissen.’

Vooral buiten de Randstad

De energiearmoede in Nederland concentreert zich, anders dan de lage inkomens, in hooguit vijf gemeenten. In zeven procent van de wijken is meer dan één op de tien huishoudens energiearm. Daardoor kan het probleem eenvoudiger per gemeente of regio worden aangepakt.
‘Anders dan vaak wordt aangenomen doet energiearmoede zich vooral buiten de Randstad voor: in het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland’, zegt TNO-onderzoeker Peter Mulder.

Hoe zit het in jouw gemeente?

In onze provincie is de minste energiearmoede in de gemeenten Groningen, Loppersum en Westerkwartier. Op de interactieve energiearmoedekaart van TNO kun je bekijken hoe het zit met de energiearmoede in jouw gemeente. Bekijk de interactieve kaart op de website van TNO.