Instellingen

Jongen (12) stapt naar rechter omdat vader geen toestemming geeft voor vaccinatie

Een jongen krijgt een coronavaccinatie
Een jongen krijgt een coronavaccinatie © ANP
Een 12-jarige Groningse jongen is naar de kinderrechter gestapt, omdat hij van zijn vader geen toestemming krijgt zich te laten vaccineren tegen corona. De rechter stelt de jongen in het gelijk.
Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland.

Slechte communicatie tussen ouders

De ouders van de jongen zijn gescheiden en hebben een slechte verstandhouding. De communicatie over de 12-jarige jongen en zijn jongere broertje verloopt stroef. Over de verdeling van de opvoedings- en zorgtaken liep nog een andere rechtszaak, maar aan de orde kwam dat er ook een meningsverschil was over de vaccinatie van de zoon.
De jongen zit in de eerste klas van de middelbare school. Hij is zich bewust van de risico's van het coronavirus en wil de kans op besmetting zo veel mogelijk beperken, valt te lezen in de uitspraak. Bovendien heeft de oma van de tienerjongen uitgezaaide longkanker. Om contact met haar te kunnen hebben, wil de jongen zich graag laten vaccineren. Hij is ervan overtuigd dat het dodelijke gevolgen heeft als hij zijn oma besmet met het coronavirus.
Een uitspraak als deze komt niet vaak voor
Bennie Werink - advocaat van 12-jarige Groninger

Belang van kind weegt zwaarder

De moeder vindt het goed dat haar zoon zich laat vaccineren. Maar de vader verzet zich tegen vaccinatie, en ook tegen elke vorm van testen op corona. Hij is niet overtuigd van de werking van coronavaccins, omdat die zich volgens hem nog in de testfase bevinden. Ook vreest hij dat het vaccin op korte termijn een ernstige hartziekte veroorzaakt en zijn zoon mogelijk onvruchtbaar maakt.
Omdat vaccinatie voor zijn vader onbespreekbaar is, vroeg de 12-jarige de kinderrechter om hulp. Die stelt de jongen nu in het gelijk, omdat volgens de rechter het belang van het kind bij vaccinatie zwaarder weegt en de zorgen van de vader over gezondheidsrisico's op de lange termijn 'ongefundeerd' zijn.
Kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar kunnen sinds juli kiezen voor een coronavaccinatie. Tot en met het zestiende jaar moet dit volgens de wet in overleg met de ouders gebeuren.
De rechter begrijpt de zorgen van de vader en zeg dat er 'inderdaad een klein risico' op ernstige bijwerkingen is, maar dat deze bij de Gezondheidsraad bekend zijn en in de meeste gevallen goed kunnen worden herkend. De ontsteking van het hartzakje, waar de vader voor vreest, komt ongeveer voor bij 1 op de 15.000 gevaccineerde jongens van 12 tot 18 jaar.

Unicum voor advocaat

'Een uitspraak als deze zie ik niet zo vaak', zegt advocaat Bennie Werink, die de 12-jarige jongen en zijn moeder bijstond. 'Het is voor mij in elk geval voor het eerst dat ik het bij een coronavaccinatie zie.'
Door de uitspraak mag de jongen zich direct laten vaccineren, ook als zijn vader in beroep gaat tegen de uitspraak.