Podcastfestival in Stad: 'Je kunt je er zelf een voorstelling van maken'

Podcastfestival in Forum
Podcastfestival in Forum © Rias Immink/ANP
De podcast: eigenlijk bestaat het al sinds 2004, maar de afgelopen jaren is het een sterk opkomend medium. In het Forum is donderdag een podcastfestival.
‘Wat de schoonheid is van een podcast?’ Organisator en podcastmaker Marjolein Knol laat de vraag even goed op zich inwerken. ‘De mix van stemmen, muziek en achtergrondgeluiden en tegelijkertijd de fantasie. Je kunt je er zelf een voorstelling van maken', vat ze uiteindelijk samen.
Daarnaast is de podcast on demand: je kunt luisteren wanneer jij dat wilt. ‘En je kunt gewoon drie kwartier uittrekken om een verhaal te vertellen. Waar kan dat nog op de radio?’, lacht Knol.

Drie podcasts over de FC

Dat de podcast populair is, blijkt wel uit het voorbeeld dat alleen in de stad Groningen al drie podcasts worden gemaakt over FC Groningen. De Koffiecorner van RTV Noord is daar eentje van. De makers van de drie podcasts (Radio Milko en Kon Veel Minder de Podcast zijn de andere twee) mogen donderdagavond samen een voorbeschouwing geven op het nieuwe voetbalseizoen.
‘Als dat maar goed gaat met al die haantjes bij elkaar’, lacht Niiwino Geertsema van De Koffiecorner.

Wat is er nog meer te doen?

Tijdens het podcastfestival kun je onder meer zelf leren hoe je een podcast maakt. Ook laten makers van podcasts teasers horen van hun nieuwe werk en zijn live-podcasts te bezoeken.
Het festival is niet online te volgen. ‘Je zult echt naar het Forum moeten om dit te beleven’, besluit Knol.

Beluister: