Instellingen

Coronaversoepelingen: dit mag er vanaf vandaag weer

Volle terrassen op de Grote Markt in de stad Groningen
Volle terrassen op de Grote Markt in de stad Groningen © ANP
Geen 1,5 meter afstand meer, geen thuiswerkadvies, minder vaak een mondkapje op, maar wel een verplichte coronapas. Vanaf vandaag vervallen een aantal coronaregels. We zetten alle versoepelingen die ingaan voor je op een rijtje.
Demissionair premier Mark Rutte kondigde het trots aan: 'We zijn blij dat vanaf 25 september het 1,5 meter afstand houden kan vervallen.' Het was volgens hem misschien wel de meest ingrijpende coronamaatregel die vanaf vandaag vervalt. Tegelijk had hij goed nieuws voor de horecasector: ook nachtclubs mogen weer (gedeeltelijk) open.
Het verplicht 1,5 meter afstand houden hoeft vanaf vandaag niet meer. Dus in winkels mag je weer gewoon netjes aansluiten in de rij. De horeca- en cultuursector mogen vanaf vandaag weer hun volledige capaciteit benutten. Wel blijft er een dringend advies om voldoende afstand te houden. Dat is volgens Rutte 'verstandig'.

Meer ruimte voor horeca, wel verplichte coronapas

Na een lange, verplichte sluiting mogen nachtclubs en discotheken vanaf vandaag weer open. Wel geldt de beperking dat zij om middernacht moeten sluiten, net als alle horecabedrijven. Afstand houden hoeft niet en er mag ook onbeperkt worden gedanst en gezongen. Ook vervalt de verplichte zitplaats en mag er dus weer aan de bar worden 'gehangen'. Wel moeten bezoekers een coronapas laten zien.
De coronapas is een verklaring dat iemand is gevaccineerd, onlangs is hersteld van corona of negatief is getest. Zonder deze coronapas, ook wel QR-code genoemd, mag je formeel niet naar binnen. De horeca is daar absoluut niet blij mee. Een aantal zaken heeft zelfs al aangekondigd, de coronapas niet actief te gaan controleren.
Een QR-code op de CoronaCheck app
Een QR-code op de CoronaCheck app © ANP

Niet verplicht bij terrasbezoek

Het kabinet komt de sector een beetje tegemoet door de pas niet verplicht te stellen voor terrassen. Maar als bezoekers het toilet (binnen) willen bezoeken, moet de pas wel weer worden gebruikt.
De coronapas gaat ook gelden voor de cultuursector. Wie vanaf vandaag naar het theater, de bioscoop of een festival wil, moet de pas ook laten zien. Daarbij maakt het niet uit of het een binnen- of buitenfestival is. Datzelfde geldt voor professionele sportclubs en sportwedstrijden. Meerdaagse festivals zijn vanaf vandaag weer toegestaan en de beperking van het aantal bezoekers vervalt.
Wie tijdens de wedstrijd vervolgens een balletje gehakt of een drankje wil halen in de sportkantine, ontkomt ook niet aan de verplichte QR-code. Sportclubs zitten hierdoor met de handen in het haar en vragen zich af óf en hoe ze de coronapas moeten controleren.

Meerdere versoepelingen in het onderwijs

Voor scholieren op middelbare scholen vervalt de mondkapjesplicht. De versoepeling geldt voor leerlingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Ook de beperking van de groepsgrootte vervalt vandaag.
Voor basisscholen gaat ook een en ander veranderen. Als er een leerling besmet blijkt te zijn, hoeft niet meer de hele klas in quarantaine. Alleen de leerlingen die langdurig en intensief met de besmette leerlingen hebben gewerkt, moeten thuisblijven.

Thuiswerkadvies vervalt

Het dringende advies om thuis te werken vervalt. Doordat er geen afstand meer hoeft te worden gehouden, ontstaat er op de werkvloer ook meer ruimte. De vraag is wel of thuiswerkers nu massaal weer naar kantoor gaan.
Eerder deze week bleek uit het belastingplan voor 2022 dat het kabinet het financieel mogelijk maakt om thuiswerkers een belastingvrije thuiswerkvergoeding te betalen. Het gaat om twee euro per dag voor bijvoorbeeld een kop koffie of wc-papier.
Het thuiswerkadvies vervalt vanaf vandaag
Het thuiswerkadvies vervalt vanaf vandaag © ANP

Niet alle maateregelen afgeschaft

Ondanks dat het einde volgens Rutte toch echt in zicht is, worden nog niet alle coronamaatregelen afgeschaft. Zo blijft de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer voorlopig gehandhaafd. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje dragen na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst.