Instellingen

Groninger topscorers na corona nog steeds hongerig

Freddy de Grooth viert zijn vijfhonderdste doelpunt
Freddy de Grooth viert zijn vijfhonderdste doelpunt © Henk Elderman/RTV Noord
Ze weten nog als de dag van gisteren wanneer ze hun laatste competitiewedstrijd speelden. Spits Freddy de Grooth stond in de kleuren van Groninger Boys op een van de velden bij Kardinge met als tegenstander Oosterparkers. Hij scoorde drie keer. Quinn Mekel van Velocitas scoorde op dezelfde dag een keer voor Velocitas in de uitwedstrijd tegen Helpman.
Daarna werd het stil op de voetbalvelden. Bijna een jaar later mogen beide doelpuntenmachines laten zien dat ze hun 'neusje' voor de goal niet zijn verloren.

Gewoonste zaak van de wereld

Ze hebben er al even aan mogen proeven in de drie bekerwedstrijden van de afgelopen weken. Ze zijn het nog niet verleerd. De Grooth heeft tot dusver twee kruisjes achter z'n naam staan. Hij heeft een excuus want hij stond niet altijd in de punt van de aanval. Door een, volgens eigen zeggen, 'half gebakken elftal' stond hij ook af en toe als laatste man de verdediging te leiden.
Mekel loopt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is al weer twee op één in het bekertoernooi. Door zijn niet geringe inbreng wacht de aanvoerder van Velocitas in spanning af wie de tegenstander wordt in de knock-out fase. Groninger Boys is uitgeschakeld en kan zich volledig gaan concentreren op de competitie.

Geen zoete broodjes bakken

'De honger naar een doelpunt blijft altijd. Ook in de periode dat we alleen maar trainden. Het was bij Velocitas ook prima geregeld met allerlei afwerkvormen. Ik bleef gemotiveerd door mezelf uit te dagen. Minimaal vier van de vijf schoten moesten raak zijn,' legde Mekel zich enige druk op. 'Ik sta er ook niet om zoete broodjes te bakken. Ik wil kampioen worden met Velocitas en dan interesseert het me niet hoe de ballen erin gaan.'
Goalgetter Quinn Mekel wil naar de tweede klasse met Velocitas
Goalgetter Quinn Mekel wil naar de tweede klasse met Velocitas © Henk Elderman/RTV Noord

Vijfhonderd doelpunten

Voor De Grooth liggen de zaken iets anders. Een aantal jaar geleden is hij teruggekeerd bij Groninger Boys. Zijn beste jaren had ie bij PKC '83 en Pelikaan S. De lokroep van een aantal vrienden deed hem besluiten om op een lager niveau te gaan spelen. Hij maakte bijna twee jaar geleden een van zijn mooiste momenten mee als voetballer door zijn totaal aantal doelpunten op vijfhonderd te brengen. Een unicum in het amateurvoetbal.
Freddy de Grooth scoort zijn 500ste doelpunt in het amateurvoetbal
'Je raakt eraan gewend dat je niet voetbalt. In het begin was het ook best wel lastig, maar de bedoeling is om weer een leuk seizoen te hebben. Ik heb er zin in nu het weer begint. Aan de andere kant was het ook wel lekker om even niet aan voetballen te denken. Ik heb veel aandacht besteed aan m'n gezin en regelmatig een uitje gemaakt', blikt hij terug op de voetballoze periode.

Coronakilo's

Of het De Grooth bij de eerste de beste wedstrijd van het nieuwe seizoen al lukt om te scoren is afwachten. Hij heeft wel een weddenschap afgesloten met een ploeggenoot dat hij sowieso bij vier doelpunten betrokken is. Als het lukt zal er toch sowieso ook een goal van zijn schoen of hoofd komen.
Het kost me aardig veel moeite om te scoren. Als ik er dertig maak, is het veel
Freddy de Grooth - spits van Groninger Boys
Het antwoord geeft hij zaterdag in Haren. 'De eerste keer trainen was wel zwaar. Ik heb er wel wat kilootjes bij gekregen door corona. Het kost me aardig veel moeite om te scoren. Het gaat ook niet zo gemakkelijk meer als je 38 jaar bent. Normaal gesproken houd ik de bal wel in de voeten als ik aangespeeld wordt. Nu zeggen mijn medespelers 'Kom op Fred! Er moet dus wel weer even wat gebeuren. Als ik er dertig maak, is het veel', is de topscorer realistisch.

Programmaboekjes

Mekel wil er geen getal aan vastplakken als het gaat over het aantal goals dat hij van plan is te maken. In de vijfde klasse stopte de teller op het gigantische aantal van 77 goals.
In 2018 scoorde Mekel aan de lopende band in de kampioenswedstrijd tegen Potetos
Een jaar later, in de vierde klasse, stokte de productie bij 55 treffers. Mekel houdt er rekening mee dat die cijfers in de derde klasse onmogelijk zijn. 'In programmaboekjes van de tegenstander las ik weleens dat er met de nummer 9 van Velocitas rekening gehouden moet worden. Het maakt mij gretiger en sterker. Een klasse hoger gaat het ook om slimheid. Ik ben puur bezig om doelpunten te maken en het streven is om in elke wedstrijd te scoren. Als ik in de winterstop nog maar op vijf goals sta, zal ik me toch eens achter de oren moeten krabben', analyseert hij daags voor de competitiestart van Velocitas zaterdag in Grijpskerk.
Ik wil 'Velo' naar de tweede klasse helpen
Quinn Mekel - spits bij Velocitas
De 28-jarige Mekel wil met de club uit het Stadspark meedoen om de titel in de derde klasse. De spits heeft er vertrouwen in dat zijn medespelers hem weer weten te vinden met steekpasses en voorzetten. Zijn scoringsdrift is ook opgevallen bij andere clubs, maar voorlopig blijft de topschutter de vereniging in het Groningse Stadspark trouw. 'Het is qua reistijd super makkelijk. Ik wil 'Velo' naar de tweede klasse helpen.'

Biertje na afloop meest gemist

Dat De Grooth zijn loopbaan afsluit bij Groninger Boys staat voor bijna 100 procent vast. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat hij er aan het einde van het seizoen mee stopt. Maar eerst lekker voetballen in de vijfde klasse en na afloop een biertje. 'Dat miste ik misschien wel meer dan het voetbal zelf.'