Wethouder Bart Huizing (PvdA) stopt na verkiezingen: 'Politiek wordt steeds populistischer'

Wethouder Bart Huizing voor het gemeentehuis in Wedde
Wethouder Bart Huizing voor het gemeentehuis in Wedde © Marten Nauta/RTV Noord
Wethouder Bart Huizing van de gemeente Westerwolde stapt na twaalf jaar uit de politiek. De PvdA'er heeft donderdag bekendgemaakt niet mee te doen aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.
'De laatste jaren merk ik dat de politiek steeds populistischer wordt', laat hij weten. 'Het scoren op sociale media wordt vaak belangrijker geacht dan iets werkelijk tot stand brengen. Deze rol past niet bij mij. Daarom denk ik dat het tijd is voor iets anders.'

Stoppen spookte al aantal weken door het hoofd

Hij loopt al een tijdje rond met het idee om de politiek achter zich te laten. 'Het was een sluimerend gevoel. Ik heb de zomervakantie gebruikt om erover na te denken. Daarna heb ik dit besluit genomen', vertelt hij.
Ik merk dat we niet meer luisteren om elkaar te begrijpen, maar om te reageren
Bart Huizing (PvdA) - wethouder Westerwolde
Huizing is naar eigen zeggen de politiek ingegaan om dingen voor elkaar te krijgen. 'Maar ik merk dat we de laatste tijd niet meer naar elkaar luisteren om elkaar te begrijpen, maar dat we naar elkaar luisteren om te reageren', zegt hij.
Volgens hem is dat een verandering die de afgelopen jaren plaatsvond. 'Ik merk het in de landelijke politiek, maar ook in de lokale politiek.'

'Dit is niet mijn omgeving en maakt me niet gelukkig'

'Het is een bepaalde vorm van polarisatie. Ik merk gewoon dat het niet meer mijn omgeving is, het niet mijn rol is en het mij niet gelukkig maakt.'
Huizing is acht jaar wethouder geweest in de gemeente Westerwolde en daarvoor in de gemeente Bellingwedde. Hij ging de afgelopen jaren over Financiën, Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken, Wonen, Leefbaarheid en Sport.
Nu gaat hij zoeken naar een 'functie elders', zoals hij het zelf grappend noemt. Wat voor functie dat wordt, weet hij nog niet.