Deel zorgpersoneel krijgt hoger loon, vakbond nog niet tevreden

Verpleegkundigen tijdens een eerdere staking in het UMCG
Verpleegkundigen tijdens een eerdere staking in het UMCG © Jetta Post/ RTV Noord
Het kabinet heeft toegezegd de salarissen voor zorgmedewerkers met een middeninkomen te verhogen. 'Heel terecht', zegt wijkverpleegkundige Trijnie Hensens van TSN Thuiszorg. Vakbond FNV is nog niet tevreden en noemt het een eerste stap.
Langetijd wilde het kabinet er niet aan: een salarisverhoging voor zorgpersoneel. Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarmee het kabinet opdracht werd gegeven om de salarissen voor zorgpersoneel te verhogen. Het kabinet laat weten de motie, in aangepaste vorm, uit te voeren.

Niet alle medewerkers krijgen meer geld

Zo worden alleen de middeninkomens verhoogd; die groep krijgt er anderhalf procent bij. Dit zijn bijvoorbeeld verzorgenden, verpleegkundigen, doktersassistenten en persoonlijk begeleiders. Volgens het kabinet vormt deze groep zestig procent van het personeel in onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen, jeugdzorg, thuiszorg en GGZ.

'Het maakt het beroep aantrekkelijker'

Ook wijkverpleegkundige Hensens zal er op vooruit gaan, denkt ze. 'Ik heb een modaal inkomen, ik val daar zeker in.' Meer geld zou niet alleen voor haarzelf fijn zijn, ze denkt dat het ook helpt in de strijd tegen het personeelstekort.
'Als je drie jaar geleden had gezegd dat ik nu geen personeel meer zo kunnen vinden, dan had ik je niet geloofd. Het was altijd heel makkelijk, nu ben ik blij als ik één sollicitant krijg. Het zou fijn zijn als de zorg aantrekkelijker wordt op financieel vlak.'

'Zelf wel tevreden'

Verpleegkundige Chantal Lauw werkt in het Centrum voor Chronische Beademing in Zuidhorn, onderdeel van Zonnehuisgroep Noord. Ze is best tevreden met haar loon. 'Ik doe mijn werk met heel veel liefde en vind dat ik voldoende salaris krijg. Maar ziekenhuisverpleegkundigen bijvoorbeeld, daar ligt gewoon heel veel druk. Geld is niet altijd de oplossing, maar het is voor sommigen wel een prettige compensatie.'

'Geen beloning demotiveert'

'Ik verdien echt niet heel slecht en ik maak me er niet heel druk om. Maar het leeft wel erg hier,' vertelt Hanna Boeve, verpleegkundige op de intensive care van het UMCG. 'Mensen hebben het gevoel dat ze meer gewaardeerd moeten worden. Juist op de ic heb je een verantwoordelijke functie, de mensen zijn doodziek, door corona moesten we extra bijzetten. Ik merk dat als er niks tegenover staat, het wel demotiveert om een extra stap te zetten.'
De 675 miljoen euro die het kabinet nu beschikbaar stelt is volgens Boeve, een fijne blijk van waardering: 'De politiek laat zien: 'we zijn blij met jullie en hebben jullie nodig.''
Voor wijkverpleegkundige Trijnie Hensens is het wel een kwestie van, eerst zien en dan geloven. 'Er is ons ook een tweede zorgbonus beloofd, maar we hebben nog niks gezien. Dat is ook alweer lange termijnwerk geworden.'

Nauwelijks rondkomen als alleenverdiener

Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Ingrid Griep, vindt salarisverhoging bijna een noodzaak. 'Een verpleegkundige die alleenverdiener is, heeft moeite om rond te komen. Het salaris wordt alleen hoger als er onregelmatigheidsdiensten kunnen worden gedraaid', zegt Griep. Volgens haar moeten er nu echt eisen worden gesteld, waarbij bescheidenheid niet meer op zijn plaats is. 'Te veel verpleegkundigen hebben nog de 'Florence Nightingale pet' op, zegt Griep. Vooral voor verpleegkundigen die weinig tot geen ORT-diensten draaien of geen vervolgopleidingen hebben, is een salarisverhoging nodig, vindt ze.

Vakbond nog niet tevreden

Vakbond FNV noemt het bedrag een goede eerste stap, maar nog niet genoeg. De bond vindt dat de salarisverhoging voor alle zorgmedewerkers moet gelden; niet alleen voor de middeninkomens. Ook wil de bond meer geld om de werkdruk te verlagen.
De toezegging van het kabinet is vooralsnog ook geen reden om de voor dinsdag aangekondigde acties in de universitaire ziekenhuizen af te zeggen. In het UMCG in Groningen draaien medewerkers van elf afdelingen dan een zondagsdienst, wat inhoudt dat ze alleen de zorg leveren die niet kan wachten. Ze willen daarmee een betere CAO afdwingen. De onderhandelingen daarover met de werkgeversorganisatie NFU liepen eerder vast.

Hoe moet het worden betaald?

Overigens is de Tweede Kamer ook nog niet tevreden met de manier waarop het kabinet de motie wil uitvoeren. Om de salarisverhoging mogelijk te maken zou de zorgpremie met dertien euro per jaar omhoog moeten. De kamer wil in plaats daarvan de vennootschapsbelasting voor bedrijven verhogen. Dat kan volgens het kabinet niet; zorguitgaven die vallen onder de zorgverzekeringswet moeten worden betaald uit de zorgpremies. Om dat te veranderen zou de wet moeten worden gewijzigd.