Energiearmoede in de praktijk: ‘Mijn zoon eet en doucht bij ons om kosten te besparen’

Stijgende energiekosten kunnen leiden tot energiearmoede
Stijgende energiekosten kunnen leiden tot energiearmoede © ANP
Stel dat je een relatief laag inkomen en tegelijkertijd een slecht geïsoleerd huis hebt. In die situatie verkeert de zoon van Monique in Pekela. Elke maand is het weer een opgave om de energielasten te betalen. En ondertussen wordt voorspeld dat die lasten alleen nog maar gaan stijgen.
Het zorgt voor kopzorgen. Soms weten zij even niet waar zij het zoeken moeten. De Pekelders hebben last van zogenaamde ‘energiearmoede’: maandelijks geen geld overhouden, omdat de stookkosten zo hoog zijn.

Situatie

Monique's zoon woont in een sociale huurwoning en krijgt een Wajong-uitkering. Dat betekent dat hij maandelijks maximaal 75% van het minimuminkomen overgemaakt krijgt. Geen vetpot dus. Ondertussen heeft hij wel de lasten waar iedereen mee te maken heeft.
De zorgverzekering, boodschappen, wegenbelasting en de auto heeft af en toe ook benzine nodig. En dan nog de maandelijkse stookkosten. En daarvoor geldt: hoe slechter de isolatie van de woning, hoe hoger de kosten.
Monique: ‘Het is niet te doen, echt een drama. Hij heeft een prachtige huurwoning, maar die is slecht geïsoleerd. Het tocht door de woning. Wil hij het warm krijgen, dan moet hij enorm veel stoken. Maar eigenlijk stook je voor de vogeltjes. Alle warmte ontsnapt.’

Thuis eten

Om kosten te besparen, schuift haar zoon bijna dagelijks aan voor het avondeten. Vaak combineert hij dat met een bad of douche. ‘Tegenwoordig kun je in je eentje geen huis meer kopen, dus je zit vast aan je sociale huurwoning.' aldus Monique. 'Maar omdat die zo slecht geïsoleerd zijn, en je daardoor zulke hoge kosten maakt, kun je ook niet sparen om uiteindelijk wél in aanmerking te komen voor een koopwoning. Je zit vast en beperkt mensen in hun ontwikkeling.’

Meer isolatie

Monique hoopt dat woningcorporaties, in dit geval Acantus, meer gaan investeren in de isolatie van hun huizen. ‘Dat zou al zoveel zorgen schelen. Onze zoon zit ‘s winters met meerdere truien over elkaar aan op de bank om op die manier geld te besparen. En dan heeft hij ook nog een deken over zich heen liggen! Hoe fijn zou het zijn als je die zorgen kunt wegnemen en er meer perspectief komt op een betere toekomst?’, vraagt zij zich hardop af.
De volledige namen van Monique en haar zoon zijn bekend bij de redactie.
Wat is energiearmoede
Er wordt gesproken over energiearmoede, als mensen een relatief laag inkomen hebben, in combinatie met een slecht geïsoleerd huis en daardoor hoge energiekosten hebben.
Volgens onderzoeksorganisatie TNO lijden in ons land ruim een half miljoen Nederlands aan energiearmoede. Uit het onderzoek blijkt verder dat energiearmoede vooral voor komt buiten de randstad. Vooral inwoners in het noorden, oosten en zuiden van ons land hebben er last van.