‘Maak vaart met waterstofplannen voordat bedrijven elders gaan kijken’

Groningen Seaports
Groningen Seaports © Koos Boertjens/Groningen Seaports
De Rijksoverheid moet concrete stappen gaan zetten om de waterstofeconomie van de grond te laten komen. Doet ze dat niet, dan gaan grote multinationals elders aan de slag met de uitrol van hun waterstofplannen en heeft Groningen het nakijken.
Daarvoor waarschuwt directeur Cas König van havenbedrijf Groningen Seaports.

Ook randvoorwaarden

‘We staan nu op het punt, gaan we door?’, zegt König in gesprek met RTV Noord en onderzoeksplatform Follow the Money. ‘Gaat de overheid ons helpen? Niet alleen financieel, ze moeten ook randvoorwaarden scheppen. Bijvoorbeeld door het aanwijzen van gebieden op zee waar de windmolenparken kunnen komen. Anders kunnen we niet verder.’
Noord-Nederland moet de komende jaren dé waterstofregio worden. De werkgelegenheid in de gassector moet door het dichtdraaien van de gaskraan opnieuw worden ingevuld en daar moet waterstof een belangrijke rol in gaan spelen. Vanuit de provincie Groningen lobbyt gedeputeerde Nienke Homan voor groene waterstof als energiedrager.

Honderden miljoenen

Daarnaast heeft ook Europa er oren naar: vanuit het Europese Just Transition Fund krijgt Noord-Nederland honderden miljoenen om de waterstofeconomie uit te rollen en vervangende werkgelegenheid te creëren. Daarnaast komt er 338 miljoen vanuit het Nationaal Groeifonds richting de waterstofeconomie.
Multinationals gaan ook zonder ons door. We moeten zorgen dat ze dat niet elders gaan doen
Cas König - directeur Groningen Seaports
Ook het bedrijfsleven ziet de Groningse waterstofeconomie wel zitten. Het speelveld rond de waterstofeconomie wordt bepaald door oude bekenden van het Noorden: de grote namen uit de fossiele industrie. Olie- en gasbedrijf Shell wil een graantje meepikken uit de ruif en energiereuzen RWE, Equinor en Gasunie zijn ook aangehaakt. Zij willen investeren, maar vragen meer geld en toezeggingen van de overheid.
Directeur Cas König van Groningen Seaports
Directeur Cas König van Groningen Seaports © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Dat geld is niet voldoende, waarschuwt ook König. De provincie Groningen en de Eemshaven hebben de grote energiebedrijven nodig om de grote waterstofprojecten te realiseren. Andersom geldt dat niet per sé, stelt hij.

'Door trage besluitvorming al voorprong ingeleverd'

‘De multinationals hebben hun keuze gemaakt, die gaan niet meer terug. Dat is een voordeel, want ze kunnen nu de druk opvoeren, maar ze gaan ook zonder ons door. We moeten zorgen dat ze dat niet elders gaan doen. Door trage besluitvorming hebben we al een stuk van onze voorsprong ingeleverd, zo ging dat ook bij de windmolens. We waren voorloper, maar werden ingehaald door Duitsland en Scandinavië. Dezelfde fout mogen we niet weer maken. Het is een unieke kans, die moeten we niet laten schieten.’
Ik denk niet dat waterstof een gigantisch verdienmodel is, maar over 20, 30 jaar drijft Gasunie op waterstof
Ulco Vermeulen - Raad van Bestuur Gasunie
Naast de overheden en energiebedrijven, die in de waterstofeconomie investeren, haakt ook Gasunie aan. Dit bedrijf gaat anderhalf miljard euro steken in het ombouwen van het leidingnetwerk om het zo geschikt te maken voor waterstof.
Gasunie ziet waterstof als oplossing voor het voortbestaan van het bedrijf. ‘Ik denk niet dat waterstof een gigantisch verdienmodel is,’ zegt Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie, ‘maar over 20 tot 30 jaar zal de Gasunie drijven op waterstof.’
Prominent op de agenda

Doordat waterstof in Noord-Nederland prominent op de agenda staat, slaan RTV Noord en Follow the Money de handen ineen voor een onderzoek naar de kansen en bedreigingen die waterstof biedt. Is dat gas wel de redding voor het klimaat en de Groningse economie? Betalen Groningers hun banen met een leven tussen de windmolens, stroommasten en energiefabrieken? Dit is de aftrap van een reeks artikelen over waterstof en de economische ontwikkelingen daaromtrent.