Militairen klauteren langs sluizen Lauwersoog: 'Het is zwaarder dan het lijkt'

Militairen van de landmacht oefenen bij Lauwersoog
Militairen van de landmacht oefenen bij Lauwersoog © Martin Drent/RTV Noord
Terwijl de zon opkomt en de lucht oranje kleurt, komt een groep van dertien militairen aan bij de dijk van Lauwersoog. De Cleveringsluizen zijn het decor voor een militaire oefening, of beter gezegd: een ware uitputtingsslag.
De militairen moeten zonder slaap, na een wandeling van meer dan zestien kilometer, langs de rand van de brug een parcours beklimmen.

Meerdaagse oefening

Het gaat om een oefening van de monteurs van 43 Herstelcompagnie uit Havelte. Normaal gesproken zitten ze met hun vingers in het vet voor onderhoud aan voertuigen en bewapening, maar eens in de zoveel tijd moeten ze meedoen aan een fysieke meerdaagse oefening. Ze begonnen maandag in Drenthe en eindigden donderdag in de Marnewaard.
Na 24 uur zonder slaap moeten de militairen hier omhoog
Na 24 uur zonder slaap moeten de militairen hier omhoog © Martin Drent/RTV Noord
Eén van de deelnemers is korporaal der eerste klasse Van der Ploeg. Hij is wapenhersteller en heeft bij de landmacht zijn droombaan gevonden: 'Dit is altijd wat ik heb willen doen. Het is super gunstig dat ik hier mag zitten en ik ben trots op de mensen waar ik mee werk. Ik zou niks anders willen. Dat is diep vanuit mijn hart.'

Lege maag

De oefening hakt er wel in. Hij heeft niet alleen de wandeling in de benen. Met zijn groepje moest hij midden in de nacht het water op. Zonder eten moet hij klimmen.
Het is uitputtend. Rond drie uur 's nachts moesten we een stukje zwemmen met de spullen
Van der Ploeg - korporaal der eerste klasse
'Het is uitputtend. Rond drie uur 's nachts moesten we een stukje zwemmen met de spullen. Nu ben ik hier en zie ik wel waar de rest van de oefening mij brengt.'
Tijdens de oefening moeten de deelnemers via een touw naar de brug klauteren. Hoe dat gaat, zie je in onderstaande video:
Militairen oefenen bij Lauwersoog: een ware uitputtingsslag

Vaardigheden blijven oefenen

Volgens majoor Mike Schoonen, hoofd operaties bij 43 Herstelcompagnie, is het belangrijk dat monteurs dit ook kunnen: 'Het is een stukje uitdaging, werken op hoogte en kijken hoe dat gaat na een intensief nachtje. Je moet het fysieke eruit persen. We zijn monteur en zitten veel in de garage, maar in de basis zijn we militair en die vaardigheden moet je blijven onderhouden en oefenen.'
We proberen het fysieke en mentale te prikkelen
Mike Schoonen - majoor
In totaal doen zo'n 160 monteurs uit Havelte, Wezep en 't Harde mee aan de oefening. Ze zijn niet alleen in Lauwersoog, maar ook in oefengebied Marnewaard. 'Ze weten niet welk parcours ze lopen. De onwetendheid en de krachtinspanning is niet wat we dagelijks doen. We proberen het fysieke en mentale te prikkelen', zegt Schoonen.

Met de benen klimmen

Bij het klimparcours haalt niet iedereen de laatste obstakel. 'Het is zwaarder dan het lijkt', verzucht één van deelnemers na afloop van de oefening. 'Ik had teveel kracht in mijn armen gebruikt bij het eerste onderdeel. Daar kwam ik achter op het einde, geen kracht meer in mijn armen.' De deelnemers kregen van tevoren dan ook de tip om zoveel mogelijk met de benen te doen.
Militairen van de landmacht bij de Cleveringsluizen in Lauwersoog
Militairen van de landmacht bij de Cleveringsluizen in Lauwersoog © Martin Drent/RTV Noord
Na het klimmen wacht de deelnemers nog een wandeling van 3,5 kilometer en moeten ze nog een opdracht doen. Daarna mogen ze zich opfrissen in de kazerne in Assen. Ondanks dat enkelen het niet halen, is majoor Schoonen blij met het resultaat: 'Ik ben zeer, zeer tevreden.'