Grote Markt stroomt vol voor Nunë en Davit, petitie 40.000 keer ondertekend

De Grote Markt stroomde donderdagavond vol met mensen die vinden dat Nunë (9) en Davit (7) in Nederland moeten blijven. En omdat de petitie 40.000 keer werd ondertekend, gaat er in Den Haag over de twee gedebatteerd worden.
Rond 19:00 uur hadden zich tussen de 400 en 500 mensen verzameld voor het Stadhuis, waaronder veel kinderen, die ook spandoeken hadden meegenomen. 'Nunë en Davit zijn hier thuis', zo staat er op eentje te lezen.
Burgemeester Koen Schuiling was één van de sprekers
Burgemeester Koen Schuiling was één van de sprekers © Marten Nauta/RTV Noord

40.000 handtekeningen gehaald

Tijdens het protest was de Groningse burgemeester Koen Schuiling één van de sprekers. Schuiling maakte onder meer bekend dat een petitie om de twee kinderen niet uit te laten zetten door 37.421 mensen was ondertekend.
Gaandeweg de avond bleven de handtekeningen echter binnenstromen, en rond 23:30 uur werd de 40.000ste handtekening verwelkomd. Daardoor moet er in de Tweede Kamer over Nunë en Davit gepraat worden.
Nunë en Davit zijn hier thuis, staat er op een spandoek
Nunë en Davit zijn hier thuis, staat er op een spandoek © Marten Nauta/RTV Noord

Terug naar Armenië?

De twee kinderen zijn geboren en getogen in Stad. Ze wonen in de Oosterparkwijk en gaan hier naar school. Er hangt echter een donkere wolk boven het hoofd van hun gezin: ze dreigen naar Armenië te moeten, waar de kinderen nog nooit geweest zijn.
Op 30 september aanstaande valt het besluit over het lot van de kinderen in de rechtbank van Groningen.
Ook dit jongetje wil dat Nunë en Davit mogen blijven
Ook dit jongetje wil dat Nunë en Davit mogen blijven © Marten Nauta/RTV Noord
'Heel erg blij dat er heel veel mensen zijn gekomen'

Niet het eerste protest

Vrienden van de kinderen hielden vorige week ook al een sit-in voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Haag.
Ook de klasgenootjes van de beide kinderen doen een noodkreet om de twee in Nederland te houden. 'Nunë en Davit horen hier', scanderen ze in koor. Ze dragen allemaal het oranje t-shirt met daarop de beeltenis van de twee kinderen.
Hetzelfde t-shirt doet ook de Grote Markt donderdagavond oranje kleuren.

'Kinderen zijn er erg mee bezig'

'De kinderen zijn er erg mee bezig', zegt juf Dieteke. 'Het doet ze heel veel. Het maakt ze verdrietig.'
Protest voor Nunë en Davit