OM eist vier jaar cel tegen Roemeen voor inbraken, soms met geweld

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 29-jarige Roemeense man zonder woon- of verblijfplaats moet, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, vier jaar de cel in.
Hij zou zich eind vorig jaar schuldig hebben gemaakt aan vijftien woninginbraken en pogingen daartoe in onder meer Haren, Groningen, Loppersum, Sauwerd, Zuidhorn en Assen.
De verdachte liet tijdens zijn strooptocht bij de woningen schoensporen van gympen achter. Zijn mobiele telefoon straalde masten in de buurt van de woningen aan, en ook stond hij op beeld omdat hij door een camera was gefilmd.

Verdacht kon zich niks herinneren

De man ontkende een groot deel van de inbraken. Zijn buit bestond voornamelijk uit sieraden en geld. De man wist zich van veel feiten niets te herinneren. Tegen de rechters zei de man snikkend dat hij alle inbraken wel wilde bekennen, als hij maar een kans kreeg.
Door deuren en ramen te forceren kwam de man de woningen binnen. In één geval maakte hij het zichzelf makkelijk door op een losliggende boomstam te gaan staan. Zo kwam hij bij openstaande klapramen binnen.
Er is ook geweld gebruikt. Dat legt extra gewicht in de schaal voor de strafeis
Officier van Justitie
Bij één inbraak in Groningen gebruikte hij geweld tegen een 88-jarig slachtoffer. Hij gaf de man een duw, toen hij uit de woning wilde vluchten. Ook zou hij de bejaarde man bij zijn nek hebben gepakt.
Het slachtoffer lag na de inbraak ruim een week met hartklachten in het ziekenhuis. 'Er is ook geweld gebruikt. Dat legt extra gewicht in de schaal voor de strafeis', aldus de Officier van Justitie.

Inbreken met chauffeur

Geldproblemen brachten de verdachte aan het inbreken, zei hij. Samen met zijn vrouw en kind was hij dakloos. Hij had een logeeradres bij een chauffeur gekregen, maar moest daarvoor duizend euro per maand ophoesten.
Met een op handen zijnde lockdown, kon hij in die periode niet werken. Daarom besloot hij in te breken. De chauffeur waar hij kon slapen, vervoerde hem naar de woningen waar hij kon inbreken, aldus de verdachte.

'Verwacht niet veel waarheid'

Sinds zijn jeugd heeft hij een fors strafblad opgebouwd. In 2017 nog werd hij veroordeeld voor een reeks diefstallen. Volgens de officier van justitie is het zeer de vraag of het verhaal van de man klopt. 'Ik verwacht niet veel waarheid van meneer.'
De uitspraak is over twee weken.