Ministerie: Huidige energiemarkt staat los van besluit gaswinning Groningen

Minister Stef Blok (midden met oranje helm) bij de gasopslag in Grijpskerk
Minister Stef Blok (midden met oranje helm) bij de gasopslag in Grijpskerk © Mario Miskovic/RTV Noord
De gasvraag is relatief hoog, het aanbod daalt en we hebben te maken met de hoogste gasprijzen sinds 2008. En dan zijn de gasopslagen ook nog eens niet dusdanig gevuld als gewenst. In hoeverre heeft de energiemarkt van nu gevolgen voor de gaswinning in Groningen?
'Geen', zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat resoluut. 'De gaskraan in Groningen gaat zo snel mogelijk dicht. Na komend gasjaar dient het veld alleen nog als reserve - hoe korter hoe beter. De huidige situatie op de energiemarkt heeft geen invloed op dat besluit. We gaan ook niet de gaskraan in Groningen wat meer openzetten om de gasprijs tijdelijk te drukken.'
Na komend gasjaar dient het veld alleen nog als reserve
Woordvoerder ministerie EZK

Binnenkort gasbesluit

Het ministerie verwacht op korte termijn het gasbesluit openbaar te maken voor de gaswinning in Groningen tot en met 2022. In het voorlopige besluit werd uitgegaan van een winning van 3,9 miljard kubieke meter gas. Het jaar 2022 moet meteen het laatste jaar zijn waarin er gas wordt gewonnen in Groningen.
Na oktober 2022 is er in een gemiddeld jaar qua temperatuur geen gaswinning meer nodig uit Groningen. Het veld blijft wel tijdelijk voor uitzonderlijke situaties beschikbaar als reserve, waardoor een aantal putten stand-by zal blijven op de zogeheten waakvlam. Naar verwachting betekent dat nog enkele jaren een winning van iets meer dan 1 miljard kubieke meter per jaar.

Minder in de opslagen

Toch zijn er wel zorgen over de huidige situatie. Gasunie adviseert het ministerie over de leveringszekerheid in Nederland en heeft aan de bel getrokken over de relatief kleine voorraad gas in de gasopslagen zoals Norg, Grijpskerk en Alkmaar. Met die relatief kleine voorraad, zou de leveringszekerheid in gevaar kunnen komen bij een zeer strenge winter. 'Dan moet je wel echt denken aan een Elfstedenwinter', aldus een woordvoerder van Gasunie.
Als die situatie zich voordoet, hoeven mensen zich volgens Gasunie overigens nog steeds niet heel erg zorgen te maken. Dan worden namelijk eerst de industriële grootverbruikers afgesloten.

Geen invloed op Groningen

Demissionair minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken zegt de zorgen van Gasunie 'uitermate serieus' te nemen. Hij gaat op korte termijn om tafel met Gasunie en andere deskundigen uit de sector om te praten over de ontwikkelingen op de gasmarkt en de mogelijk gevolgen daarvan. Maar gevolgen voor Groningen zijn er volgens zijn woordvoerder niet door de huidige energiecrisis.
Het ministerie wil eigenlijk ook niet spreken van een energiecrisis. Hoge prijzen en krapte worden erkend, maar de leveringszekerheid is volgens Economische Zaken niet in het geding. 'De reserves zijn op dit moment niet té laag.'
Ik verwacht niet dat de levering van gas in de winter in gevaar komt
Stef Blok (VVD), minister Economische Zaken

Minister verwacht geen problemen

In antwoord op Kamervragen van de VVD over de huidige gasprijzen en de leveringszekerheid zei Blok donderdag nog: 'Medio september zijn de opslagen voor laagcalorisch gas met circa 80 procent naar behoren gevuld, zeker als daarbij in aanmerking wordt genomen dat de net over de grens bij Enschede gelegen laagcalorisch gascavernes van Nuon en Eneco inmiddels voor bijna 90 procent zijn gevuld. Dit beeld verschilt niet veel van het beeld in voorgaande jaren en ik verwacht dan ook niet dat de levering van gas aan huishoudens in de komende winterperiode in gevaar komt.'
Het grote verschil zit hem volgens Blok in de opslagen voor hoogcalorisch gas, zoals de gasopslag in Grijpskerk. Die opslagen zijn half september pas voor 30 procent gevuld. Blok: 'Een belangrijke reden is de momenteel hoge gasprijs, waardoor het commercieel niet aantrekkelijk is om nu gas in te kopen om dat vervolgens op te slaan om het in de komende winter te verkopen. Het is momenteel zelfs voordeliger om nu gas in te kopen dat pas medio volgend jaar wordt geleverd.'