Gaan voetbalclubs controleren op coronapas?

Hoe gaan amateurvoetbalclubs om met de nieuwe coronaregels?
Hoe gaan amateurvoetbalclubs om met de nieuwe coronaregels? © RTV Noord
Vanaf morgen moeten alle sporters van dertien jaar en ouder hun coronapas laten zien als ze de kantine van hun club in willen. Hoe lossen voetbalverenigingen dit op?
Vooral bij grote verenigingen zoals SV Bedum met veel teams voorzien ze problemen met de nieuwe regels.
'Het is al een probleem om het kantinerooster voor morgen rond te krijgen. Na anderhalf jaar corona zitten ook vrijwilligers in een andere modus, het kost ontzettend veel energie om dat allemaal voor elkaar te krijgen', zegt voorzitter Jan-Jurjen Timmer van SV Bedum. Om over de toegangscontrole nog maar te zwijgen.

Afhaal langs de velden

Aankomend weekend belooft het aardig weer te worden en dat biedt voor veel clubs een uitweg. Bij SV Bedum wordt er bijvoorbeeld een afhaalplek langs de velden ingericht, zodat mensen de kantine niet hoeven te betreden.
'De kantine is voor ons een heel belangrijke inkomstenbron. Ik voorzie dat dit heel veel negatieve energie gaat opleveren bij de vrijwilligers. Volgende week gaan we overleggen hoe we dit verder gaan optuigen voor als het weer slechter wordt', zegt Timmer.
V. V. Gorecht in Haren voorziet ook de grootste problemen in de personele bezetting. 'Wij hebben drie ingangen in onze kantine en vanaf acht uur in de ochtend komen de eerste teams en dat gaat de hele dag door. We hebben dan best wel wat vrijwilligers nodig om al die mensen te controleren', zegt voorzitter Mariska Sloot.
Als mensen toch naar binnen willen in de kantine, moeten ze hun pas laten zien
Piet Wieringa, V.V. Rood Zwart Baflo

Zitgedeelte afscheiden

Bij V. V. Omlandia in Ten Boer en V.V. Rood Zwart Baflo kiezen ze er voor om de bar wel toegankelijk te houden als afhaalpunt, maar de rest van de kantine af te scheiden. 'Als mensen toch binnen willen zitten dan moeten ze hun coronapas laten zien', zegt voorzitter Piet Wieringa V.V. Rood Zwart Baflo.
'Op zich hoeft het volgens mij allemaal niet moeilijk te zijn. Wij kennen veel van onze leden, dus als die eenmaal rood of groen hebben getoond dan hoeven we die mensen niet nog een keer te checken. Misschien dat het voor een grotere vereniging wel wat lastiger is om in te richten', aldus Wieringa.

Steekproefsgewijs controleren

Bij S. V. Lycurgus in de Stad wordt ook een deel van de kantine afgezet waar mensen kunnen zitten als ze hun coronapas kunnen laten zien. Als het weer slechter wordt en er meer mensen binnen willen zitten dan vervalt het afgezette deel en geldt voor de gehele kantine de coronapas-verplichting. De club controleert steekproefsgewijs de QR-code en het identiteitsbewijs.
Het kan zijn dat mensen geen zin hebben in gedoe en ergens anders gaan drinken
Herman Schoenmaker, V.V. Harkstede

'Wat als iemand moeilijk gaat doen?'

V.V. Harkstede kiest ook voor een dergelijke oplossing. Voorzitter Herman Schoenmaker gaat morgenvroeg zelf kijken op het sportpark hoe het loopt. 'Ik maak me eigenlijk over twee dingen zorgen. Het eerste: wat gebeurt er als iemand moeilijk gaat doen en zich niet wil laten controleren? En het tweede: die kantine-inkomsten zijn natuurlijk belangrijk voor ons. Het kan zijn dat mensen geen zin hebben in al dat gedoe en dus ergens anders een biertje gaan drinken', zegt Schoenmaker.
'Voor alle clubs blijft het een hele lastige. Hoe je het ook doet. De vraag is ook hoe streng de gemeente gaat controleren. Voor ons is gewoon het belangrijkste dat kunnen we voetballen', aldus Schoenmaker.

Uitzondering voor studenten

Sportclubs op het sportcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen hebben geluk. De kantines van de sportclubs vallen onder de horecaregels van het onderwijs en daar is het testen voor toegang helemaal losgelaten. 'Maar dat betekent niet dat we die ruimte ook gelijk helemaal nemen. We hebben gisteravond overleg gehad met alle clubs en die zijn nu aan het kijken hoe ze het precies aan gaan pakken. Er wordt bijvoorbeeld over nagedacht om op bepaalde momenten wel te gaan controleren', zegt directeur Hendrike Schut van het sportcentrum.
Uit een enquête van Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) onder 1600 leden blijkt dat een meerderheid van 54 procent van de clubs zich niet gaat houden aan de opgelegde regels. Dat is vaak geen onwil, maar onmacht, zegt de belangenorganisatie.

‘Clubs willen misschien wel, maar kunnen niet. De maatregel doet een onevenredig beroep op vrijwilligers van de verenigingen. Die mensen zijn toch al schaars. Veel van onze leden willen ook niet de confrontatie aangaan met eventuele gasten van clubs die op bezoek komen’, zegt BAV-voorzitter Ben van Olffen.