Instellingen

Khalid A. krijgt 7 jaar cel voor misbruik dansschoolleerlingen

Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank
Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank © Petra Urban
De 38-jarige Stadjer Khalid A. moet 7 jaar de cel in voor het misbruiken van een aantal van zijn leerlingen. 13 pupillen hadden aangifte tegen hem gedaan omdat hij zich tijdens stretchoefeningen aan hen opgedrongen had.
Eind vorige maand eiste het Openbaar Ministerie dezelfde straf en een beroepsverbod van vijf jaar na zijn celstraf tegen de man. Ook eiste het OM dat hij vijf jaar na zijn straf geen contact met de slachtoffers op mag nemen. De rechtbank gaat daar in mee.
De rechtbank vindt dat bewezen is dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. De aangiftes van de meisjes komen volgens de rechtbank op cruciale punten overeen. Daarnaast rekent de rechtbank het hem zwaar aan dat het misbruik jarenlang geduurd heeft en pas stopte toen de slachtoffers naar de politie stapten. Daarom is het gevaar op herhaling groot.

Verliefd op leerling

A. heeft alle aantijgingen ontkend, op één na. Hij geeft toe dat hij met een van zijn leerlingen seks gehad heeft, maar dat dat op vrijwillige basis was. Volgens A. waren ze verliefd op elkaar. De rest van de seksuele handelingen heeft volgens hem nooit plaatsgevonden.

Slachtofferverklaringen geven ander beeld

In de slachtofferverklaringen komt een ander beeld naar voren. De slachtoffers voelen zich misbruikt door iemand die ze vertrouwden. Bovendien had A. een machtspositie in de dansschool. De meisjes hebben nog steeds last van wat hen is overkomen. Sommigen hebben hun school niet afgemaakt en allemaal zijn ze in traumatherapie.
A. werd een jaar geleden aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van dertien van zijn pupillen. Tijdens stretchoefeningen, die hij deed met getalenteerde en ambitieuze leerlingen, zou hij zich hebben opgedrongen aan de meisjes. Ze zaten in een houding waarin ze geen kant op konden. Hij droeg volgens hen een speciale geprepareerde grijze broek met een gat bij het kruis.