Acht jaar cel voor stelen Groningse Van Gogh: 'Onverbeterlijke, berekenende crimineel'

Bewakingsbeelden van de diefstal
Bewakingsbeelden van de diefstal © Opsporing Verzocht/AVROTROS
De rechtbank in Lelystad heeft de 59-jarige Nils M. veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens de roof van twee waardevolle schilderijen uit musea in Laren en Leerdam. Hij stal onder meer een doek van Van Gogh, dat eigendom is van het Groninger Museum.
Het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' was uitgeleend aan het museum in Laren en is nog altijd spoorloos.

Straf is gelijk aan de eis

De straf voor de 59-jarige man uit Baarn, ook aangeklaagd voor drugs- en wapenbezit, was gelijk aan de eis twee weken geleden.
Net als het OM ziet de rechtbank M. als de man die eind maart 2020 inbrak in het Singer Museum in Laren en daar het schilderij wegnam. Eind augustus vorig jaar sloeg hij opnieuw toe met de diefstal van het doek 'Twee lachende jongens' van Frans Hals uit museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam.

DNA-sporen doorslaggevend

In beide zaken waren DNA-sporen doorslaggevend voor het bewijs tegen M., door de rechtbank omschreven als een 'onverbeterlijke, berekenende crimineel'. De rechtbank rekent hem zwaar aan dat hij de werken, die allebei als onderdeel van het nationaal cultureel erfgoed worden beschouwd, 'slechts met oog voor zijn eigen materiële belang' heeft weggenomen.
M. moet museum Hofje van Mevrouw van Aerden van de rechtbank ruim 8,7 miljoen euro schadevergoeding betalen. Het Singer Museum had in de strafzaak tegen M. geen schadeclaim ingediend.