‘Provincie moet regie nemen om landbouw ruimte te bieden’

Een ploegende boer
Een ploegende boer © ANP
De provincie Groningen moet meer gaan sturen op het ruimtelijk beleid in het Ommeland. Doordat regie ontbreekt, duiken lukraak overal zonneparken op en dat gaat ten koste van vruchtbare landbouwgrond.
Het verdwijnen van vruchtbare landbouwgrond zorgt ervoor dat grote bedrijven als Avebe en Cosun Beet Company in de toekomst minder aardappelen en bieten ontvangen, zegt Alex Datema, melkveehouder en voorzitter van de belangengroep Boer en Natuur.
Pieter van der Burg, Steven Radersma en Alex Datema
Pieter van der Burg, Steven Radersma en Alex Datema © Martijn Folkers/RTV Noord
‘Het ruimtelijk vraagstuk wordt wel een van de grootste vraagstukken naar de toekomst toe en dat zorgt voor druk op de landbouwsector’, stelt Datema in de podcast Voorwaarts Voorwaarts van RTV Noord. ‘Wat er in mijn ogen aan ontbroken heeft is dat je daar ook heel bewust keuzes in maakt en op stuurt. Nu klagen we en mopperen we dat het beter zou kunnen, maar is het eigenlijk te laat.’
De provincie Groningen moet de overkoepelende regie nemen om ervoor te zorgen dat Groningen de kostbare ruimte niet in korte tijd ziet verdampen, vindt Datema. ‘Het is heel belangrijk dat je als maatschappij de regie neemt als het gaat om de ruimte. In ons gebied is dat de provincie Groningen die dat moet organiseren, willen we voorkomen dat er nog heel veel landbouwgrond verdwijnt zodat bedrijven als Avebe en Cosun in de knel komen met de grondstofvoorziening. Dat klinkt misschien vergezocht, maar dat kan een heel groot probleem worden.’
Datema, zelf veehouder in Briltil, is niet de enige die van mening is dat de provincie Groningen een actiever beleid op het gebied van ruimtelijke ordening moet uitvoeren. De industrie in Midden- en Oost-Groningen deelt de zorg van Boer en Natuur.
‘Provincie, neem de lead. Ga gezamenlijk met omgeving, gemeenten en industrie met elkaar in gesprek over het feit hoe we de energietransitie met elkaar willen vormgeven’, zei voorzitter Bert Jan Bruning van de Energietafel Midden en Oost-Groningen onlangs in gesprek met RTV Noord. ‘We hebben die boodschap proberen over te brengen, toen werd die door de provincie nog niet opgepakt.’

Over de podcast Voorwaarts Voorwaarts

De naam van de podcast is afgeleid van het Groninger vlaggenschip, de Voorwaarts Voorwaarts. Dit was lange tijd het schip dat ondersteund werd door de gemeente en de provincie Groningen. De Voorwaarts Voorwaarts, een koftjalk, gold als ‘uithangbord voor Stad en Ommeland’.
De podcast verschijnt op regelmatige basis in de bekende podcastapps.
Deze aflevering van Voorwaarts Voorwaarts is hierboven te beluisteren, maar ook via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Naast Voorwaarts Voorwaarts heeft RTV Noord ook de podcast De Genezers, Credo, het leven van Ede Staal, Turbulente Tijden, De Koffiecorner en Kleedkamer Noord.