Instellingen

Oproep SP aan particuliere huurders in aardbevingsbied vindt gehoor

De Wilgenbos in Uithuizen, waar veel huurwoningen tegen de vlakte gaan
De Wilgenbos in Uithuizen, waar veel huurwoningen tegen de vlakte gaan © Martin Drent/RTV Noord

De SP heeft ruim 250 meldingen gekregen van particuliere huurders die ook in aanmerking willen komen voor de compensatieregeling voor huurders in het Groningse aardbevingsgebied. Tot nu toe hebben alleen huurders van woningbouwcorporaties recht op een bedrag van 750 euro.

De SP vindt dat de compensatie gegeven moet worden aan alle huurders in het aardbevingsgebied en niet alleen aan huurders van woningcorporaties. Begin deze week startte de partij een meldpunt. Volgens de SP is het aantal reacties het bewijs dat er sprake is van een 'breed gedragen en diep gevoeld probleem'.

Aanstaande woensdag zal SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman een voorstel indienen voor compensatie voor particuliere huurders.

De 750 euro is een eenmalige compensatie voor de overlast vanwege alle onzekerheid rondom de versterkingsoperatie. Een deel van de huizen is jarenlang niet aangepakt, omdat corporaties en huurders moesten wachten op de versterkingsadviezen. In totaal gaat het om zo'n 26.000 corporatiehuurders die recht hebben op de vergoeding.