Monument onthuld voor vergisbombardement in Stad

Het monument op het Jozef Israëlsplein voor het vergisbombardement in Groningen
Het monument op het Jozef Israëlsplein voor het vergisbombardement in Groningen © Elwin Baas/RTV Noord
Eef Dijkema staat als meisje op de trap, terwijl er verdwaalde bommen inslaan in haar huis op de hoek van het Jozef Israëlsplein. Drie van haar jongste broertjes en zusjes komen om het leven.
De Engelse bommen komen in de nacht van 26 september 1941 neer op de Schilderswijk in de stad Groningen. Behalve de drie kinderen, komen ook nog een oudere vrouw en vier studenten om het leven. De buurt heeft ervoor gezorgd dat er tachtig jaar na dato een monument voor het bombardement is gekomen.

Van minuut tot minuut

Het monument is vrijdagmiddag onthuld onder toeziend oog van tientallen familieleden van de slachtoffers. Een van hen is Eef van Wijk uit Vlissingen, de dochter van Eef Dijkema.
'Mijn ouders spraken er niet veel over', vertelt Van Wijk. 'Ze had zelf een groot gezin en het was druk.' Pas op hoge leeftijd deed Eef Dijkema haar verhaal. 'Tot mijn verwondering en verbijstering merkte ik hoe exact mijn moeder dit verhaal vertelde', zegt van Wijk. Dijkema wist op haar 88ste nog van minuut tot minuut wat er die avond gebeurde.
Tientallen familieleden van slachtoffers waren aanwezig bij de onthulling van het monument op het Jozef Israëlsplein
Tientallen familieleden van slachtoffers waren aanwezig bij de onthulling van het monument op het Jozef Israëlsplein © Elwin Baas/RTV Noord

'Ik zie de lucht in de keuken'

Zo schreeuwde Dijkema vlak na de inslag vanaf de trap naar haar ouders. 'Ik zit vast. En ik zie de lucht terwijl ik in de keuken zit.' Wat Dijkema op haar oude dag nog steeds emotioneerde, was het schreeuwen van haar vader. Die riep wanhopig of iedereen in orde was. Voor drie van haar jonge broertjes en zusjes was dat niet het geval. Zij werden een dag later gevonden onder het puin.
Het monument stelt de bominslagen in drie huizen in de Schildersbuurt voor. Studenten van een studentenhuis van Vindicat hebben toegezegd voor het monument te zorgen.
Na 80 jaar monument voor slachtoffers vergisbombardement