SP: gaskraan moet na oktober 2022 definitief dicht

Een gaswinningslocatie
Een gaswinningslocatie © ANP
Tot oktober 2022 mag er nog bijna vier miljard kubieke meter gas worden gewonnen uit het Groningenveld. Daarna stopt de gaswinning helemaal. Maar er blijven nog gasputten beschikbaar die in uitzonderlijke omstandigheden toch weer open kunnen. De SP wil dat die vier miljard ook wettelijk de laatste kuubs zijn.
'Hier is een ramp aangericht die nog niet voorbij is', zegt het Groningse SP-kamerlid Sandra Beckerman. 92 procent van de versterking is nog niet gedaan. Dat is een gruwelijke situatie voor de mensen. Hun veiligheid is opgeofferd. Het laatste gasjaar moet nu zijn. Het moet echt stoppen.' (Een 'gasjaar' loopt van oktober tot oktober.) Beckerman zei dat in het NPO Radio 1-programma 'Dit is de dag'.
Het kabinet maakte vrijdag bekend dat de NAM van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot oktober 2022 nog maximaal 3,9 miljard kubieke meter gas moet winnen in Groningen.

'Uitzonderlijke omstandigheden'

Beckerman ging in op vragen over de leveringszekerheid van gas. Nu is de gasprijs erg hoog. Dat komt doordat er onvoldoende import is uit het buitenland als vervanger van het Slochterengas. Ook zijn onze gasopslagen onvoldoende gevuld voor de winter. Er is nog geen oplossing in zicht. Nu het kabinet de mogelijkheid open laat dat er in 'uitzonderlijke omstandigheden' toch gas wordt geleverd uit het Groningenveld, wil Beckerman op de rem trappen.
SP-Kamerlid Sandra Beckerman
SP-Kamerlid Sandra Beckerman © RTV Noord

Irritatie

'Het is wel heel makkelijk om nu naar Groningen te wijzen', zegt Beckerman. 'Wat mij irriteert is dat we het hadden zien aankomen. Men heeft te weinig gedaan om te zorgen dat er voldoende gas is.' Ze wijst daarbij op andere landen die wèl voldoende voorraad hebben opgebouwd, zoals Oostenrijk. Ook Duitsland zegt voldoende gas te hebben voor de winter.
Als er na 2022 toch gas wordt gewonnen uit Groningen, zou dat volgens haar 'de solidariteit uithollen'. De SP'er wil nu, na twee eerdere pogingen tijdens haar Kamerlidmaatschap, opnieuw proberen een meerderheid te krijgen voor een wetsvoorstel dat een verbod op gaswinning in het Groningenveld regelt.

Afschakelplan

Om toch aan uitzonderlijke situaties het hoofd te kunnen bieden, en te voorkomen dat huishoudens zonder gas komen te zitten, pleit ze voor een afschakelplan. Daarbij zouden bepaalde industrieën die veel gas verbruiken, afgeschakeld kunnen worden.
In elk geval zouden de gasleveringen uit het buitenland zo snel mogelijk weer op peil moet komen. Daarbij voorziet Beckerman wel een probleem: de gasvoorziening is te veel in commerciële handen gekomen. 'Er worden nu ook mensen heel erg rijk van de hoge gasprijs.'
Snelle oplossingen voor het gastekort en dus de hoge prijs van het gas zijn niet in zicht. Om de gevolgen voor huishoudens nu beperkt te houden, wil Beckerman dat de belastingen op energie worden verlaagd. Voor de wat langere termijn moeten onder meer energiebesparende maatregelen soelaas bieden zoals meer en betere woningisolatie.

Ook schade Grijpskerk wettelijk regelen

Minister Blok van Economische Zaken gaf in zijn besluit over de gaswinning ook aan dat de gasopslag in Grijpskerk langer in bedrijf blijft. Volgens Blok is dat nodig voor de leveringszekerheid van gas. Voor veel omwonenden is dat een tegenvaller.
Beckerman erkent dat in de huidige situatie niet direct aan sluiting van de opslag gedacht kan worden. Dan zou hun schade via een wetswijziging geregeld moeten worden. 'Het kabinet moet de mogelijkheid krijgen om aanwijzingen te geven aan het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Nu kan dat nog niet.' Het IMG zou dan ook hun schadeafhandeling moeten regelen.