Instellingen

Warming-up: Ajax - FC Groningen

Beeld uit de wedstrijd Ajax - FC Groningen, in maart dit jaar
Beeld uit de wedstrijd Ajax - FC Groningen, in maart dit jaar © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Ajax van vanavond.
Het zit Danny Buijs niet mee in aanloop naar de wedstrijd tegen de landskampioen. De oefenmeester mist meerdere spelers en moet wederom een puzzel leggen om tot een logische opstelling te komen.

Weinig ervaring op het veld

Mike te Wierik, Bart van Hintum en Laros Duarte zijn vanwege een blessure niet in staat om te spelen, terwijl Daniël van Kaam geschorst is. De trainer moet daarom weer een elftal met heel weinig ervaring, vooral achterin, het veld insturen. De basisklanten Yahya Kalley, Marin Sverko en Neraysho Kasanwirjo hebben in totaal negen keer op het veld gestaan tijdens een eredivisiewedstrijd. Al moet wel gezegd worden dat Kasanwirjo voetbalt alsof hij al jaren op het hoogste niveau speelt.
'Alles aan doen om zo min mogelijk kansen tegen te krijgen'

De vorm: FC Groningen

De competitiestart van FC Groningen kan wel als mislukt beschouwd worden. Alleen de eerste wedstrijd tegen Cambuur leverde drie punten op. Verder werd er gelijkgespeeld tegen FC Utrecht en SC Heerenveen en verloren van PSV, Willem II en Vitesse. Daardoor heeft de ploeg slechts vijf punten en vindt het zichzelf terug op de veertiende plaats in de eredivisie.
Toch zijn er wel wat redenen waardoor het zo matig gaat. Sterkhouders gingen weg, nieuwe spelers moeten worden ingepast en een flinke dosis pech liggen ten grondslag aan deze tussentijdse klassering. Als Te Wierik tegen Vitesse had mogen blijven staan, had Groningen zomaar kunnen winnen. En ook tegen Utrecht en Heerenveen had er meer in het vat gezeten.

De vorm: Ajax

Op de Amsterdammers staat op dit moment geen maat. De ploeg van Erik ten Hag scoorde al 27 keer en kreeg slechts één doelpunt tegen. Dat was in de uitwedstrijd tegen FC Twente, waar Ajax met 1-1 gelijk speelde. Voor vanavond heeft de trainer van Ajax er vooral op gehamerd om te waken voor gemakzucht. Ten Hag kan weer beschikken over Davy Klassen en Ryan Gravenberch. Maarten Stekelenburg is er vanwege een blessure niet bij.

Waar moeten we op letten?

Buijs wil dat zijn ploeg goed gaat verdedigen. Dat lijkt ook de enige manier om de schade enigszins beperkt te kunnen houden. Cambuur probeerde dat onlangs anders te doen, daarvan is het resultaat inmiddels duidelijk. Het is wellicht een voordeel dat Groningen afgelopen woensdag tegen Vitesse al een helft heeft kunnen oefenen om met het gehele team volle bak te verdedigen. En als een doelpunt lang uitblijft, waar Buijs op hoopt, dan wordt het met de minuut lastiger voor Ajax.

Historie

FC Groningen kwam 42 keer eerder op bezoek in Amsterdam voor een eredivisiewedstrijd. Er werd 33 keer verloren, zeven keer gelijk gespeeld en twee keer gewonnen. In 2007 nam FC Groningen voor het laatst een punt mee, destijds werd het 2-2. Marcus Berg scoorde toen beide goals voor de Trots van het Noorden.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Ajax – FC Groningen begint om 18.45 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 18.00 uur.
Eric Bats presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Wim Masker is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een live-verslag op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Mike te Wierik, Bart van Hintum en Laros Duarte zijn geblesseerd. Daniël van Kaam is geschorst.

Vermoedelijke opstelling:

Leeuwenburgh, Hankouri, Dammers, Kasanwirjo, Sverko, Kalley, Suslov, Dankerlui, Ngonge, Strand Larsen en Joosten.