Instellingen

'Kroongetuige zwembadmoord Marum op vrije voeten door deal met OM'

Jan Elzinga werd doodgeschoten bij het zwembad in Marum
Jan Elzinga werd doodgeschoten bij het zwembad in Marum © Archief / Romke Notebomer / 112 Marum
De opdrachtgever van de moord op Jan Elzinga bij het zwembad in Marum mag als kroongetuige vroegtijdig de gevangenis uit. Dat heeft hij te danken aan een deal met het Openbaar Ministerie (OM).
Dat meldt het Dagblad van het Noorden. De krant sprak met twee onafhankelijke bronnen die dit bevestigen.
De deal met deze 53-jarige Willem P. uit Kampen zou door het OM vorig jaar gesloten zijn, nadat werd vastgesteld dat de verklaringen van de kroongetuige betrouwbaar waren. Daardoor mag P. mogelijk over enkele weken de gevangenis al uit, meldt de krant.

In opdracht

De moord op Jan Elzinga uit Marum zou in opdracht van zijn toenmalige vriendin en schoonfamilie zijn gepleegd. Dat zou blijken uit verklaringen van P., die het brein achter de moord was en hiervoor in 2014 tot negentien jaar en zeven maanden cel werd veroordeeld. De schutter, een man uit Zwolle, werd veroordeeld tot twintig jaar cel.

Beraamd door schoonfamilie

Begin dit jaar werden vier personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Het gaat onder meer om de vriendin (42) van de vermoorde Elzinga, haar broer (39, Nieuw Roden) en de moeder van de vriendin. De vierde verdachte is een andere man uit Kampen. Zij zitten nog vast in voorlopige hechtenis.
Het OM wil niet ingaan op vragen over de deal. Op 4 oktober dient een pro forma-zitting in de Groningse rechtbank. Dan wordt de stand van het onderzoek besproken.
De 40-jarige Elzinga werd op 10 juli 2012 doodgeschoten bij het zwembad in zijn woonplaats. De zaak is daardoor bekend geworden als de 'zwembadmoord'. Elzinga werd van dichtbij in zijn borst geschoten. Het motief is nooit opgehelderd.