Boeren op Schier beginnen eigen zuivellijn, minister ondertekent plan

Koeien in het weiland op Schiermonnikoog
Koeien in het weiland op Schiermonnikoog © ANP
Landbouwminister Carola Schouten ondertekent zaterdag op Schiermonnikoog de overeenkomst 'Biodivers boeren op Schiermonnikoog'. Plaatselijke boeren hebben aan het plan meegewerkt. Met de helft minder koeien gaan ze stikstofarmer werken, ook beginnen ze een zuivellijn.
De gedeputeerden Fokkinga en Hoogland van de provincie Fryslân en de agrarische natuurvereniging 'collectief Waddenvogels' zijn ook bij de ondertekening aanwezig, meldt Omrop Fryslân.
In de overeenkomst staan afspraken over de beperking van de stikstofuitstoot, de rol van de Rijksoverheid en de provincie, en de financiering daarvan. Zeven veehouders op het eiland hebben onder andere afgesproken geen 630, maar 375 koeien te gaan houden.
Ik heb wel een paar keer gedacht: we moeten ermee stoppen
Ludie van der Bijl - boer op Schiermonnikoog

Niet altijd gemakkelijk

'De ondertekening is het slotstuk van zeven jaar plannen maken en overleg', zegt boer Ludie van der Bijl. Niet altijd gemakkelijk, volgens Van der Bijl. 'Je hebt met overheden te maken en met collega-boeren die verschillende meningen hebben. Ik heb wel een paar keer gedacht: we moeten ermee stoppen, want dit komt niet goed.'

Natuurgebied

De boeren op Schiermonnikoog werken in een speciaal gebied. Zo staat de stal van Van der Bijl op 20 meter afstand van Natura 2000-gebied. Het eiland is nationaal park, Werelderfgoed en Natura 2000-gebied. Als de boeren niets hadden gedaan, hadden ze mogelijk in de toekomst moeten ophouden. Van der Bijl: 'Dat willen we niet.'
In de overeenkomst staat, behalve de koeienreductie, ook een alternatieve manier om geld te verdienen. Voortaan zal op het eiland zelf de melk worden verwerkt. Over anderhalf tot twee jaar moet op het eiland kaas worden gemaakt van de eigen melk. De kaas wordt nu al extern geproduceerd. De minister kan er zaterdagmiddag van proeven.