Instellingen

SC Loppersum controleert niet op coronapas: 'Tweehonderd man is niet te doen'

Iedereen kan zonder controle de kantine van SC Loppersum in- en uitlopen
Iedereen kan zonder controle de kantine van SC Loppersum in- en uitlopen © Martijn Klungel/RTV Noord
Op de eerste dag dat de competitie in het amateurvoetbal weer is begonnen, worstelen veel clubs in de provincie met de coronapas. Zo heeft SC Loppersum besloten niet op toegangsbewijzen te gaan controleren.
Bij de ingang van de kantine hangt een papier waarop staat dat de club ervan uitgaat dat mensen zijn getest of gevaccineerd. Bezoekers lopen in en uit zonder iets te hoeven laten zien. ‘We wijzen mensen erop dat ze zich aan de regels moeten houden. Simpelweg is het niet te controleren om in de pauze tweehonderd mensen te vragen om hun bewijs’, zegt voorzitter Sander Eisinga.

Praktijk anders dan papieren regels

Daarnaast vinden clubgenoten het lastig om elkaar te moeten controleren, merkt barvrijwilliger Mariëlle Oosterhuis: ‘We zijn natuurlijk een dorp en je wil iedereen ontvangen. De een wil wel een code laten zien, de ander niet. Dan moet je mensen weren en dat maakt het minder leuk.’
Leden en bezoekers kunnen daarmee leven, omdat er voor hen weinig verandert. ‘Ik vind het wel goed. Ik ben getest, dus heb er weinig problemen mee’, zegt een bezoeker.
Vorige week hoefde het nog niet, nu ineens wel
Speler van SC Loppersum
Spelers van het tweede team zouden het ook prima vinden als ze een QR-code hadden moeten laten zien. Maar een beetje gek vinden ze het beleid wel. ‘Vorige week hoefde het nog niet, nu ineens wel. Wat is er in de tussentijd veranderd?’ De afstandsmaatregel was er op papier nog, maar in de praktijk werd het al een tijdje niet meer nageleefd.
SC Loppersum controleert niet op coronapas

'Dik voor elkaar'

SC Loppersum heeft de afgelopen tijd contact gehad met andere voetbalclubs over het toegangsbewijs. Volgens Eisinga hebben meer verengingen er moeite mee. ‘Een aantal clubs volgt onze manier en legt de verantwoordelijkheid ook bij de bezoekers.'
Tot nu toe werkt het wel. Ik ben echt blij verbaasd
Herman Schoenmaker - Voorzitter VV Harkstede
Bij VV Harkstede zagen ze behoorlijk op tegen de beslommeringen die de coronapas met zich meebrengt. Vooral de controle van grote groepen spelers en toeschouwers zou weleens problematisch kunnen worden, dacht men van te voren. Maar dat valt zaterdag reuze mee, zegt voorzitter Herman Schoenmaker.
'Het is dik voor elkaar', zegt hij, als de grootste drukte achter de rug is. 'Tot nu toe werkt het wel. Ik ben echt blij verbaasd. Gelukkig maar.'

Kantine opgesplitst vanwege controle

De kantine van de club is met schotten opgedeeld in twee delen: een om eten en drinken af te halen en een andere ruimte om te zitten. 'Daar moet je je QR-code laten scannen en je id laten zien. Want de controle is tweeledig.' Afhalen en je bestelling buiten nuttigen mag zonder controle.
Ook met de ochtenddrukte was er binnen geen discussie. 'Ik heb het idee dat dat heel goed geregeld is', zegt Margarita Weening vanachter de bar. En ook de toeschouwers langs het veld maken zich niet druk om de nieuwe maatregel. 'Ik snap het wel. Je moet bepaalde dingen met elkaar regelen. Ik vind het niet verkeerd.' Ook een mede-toeschouwer toont begrip. 'Maar ik hoop dat het niet te lang duurt.'
Coronapascontrole bij VV Harkstede: 'Het valt reuze mee'