Instellingen

Toegangsbewijs zorgt voor lange rij bij Stadsschouwburg

De rij voor de Stadsschouwburg
De rij voor de Stadsschouwburg © Martin Drent/RTV Noord
Voor het eerst sinds anderhalf jaar zit de Stadsschouwburg in Groningen zaterdagavond weer helemaal vol. Alle 750 bezoekers hoeven bij de voorstelling van het duo Rundfunk geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moeten ze een coronatoegangsbewijs laten zien.
Dat zorgt bij de ingang voor oponthoud. Medewerkers moeten namelijk drie dingen controleren: het toegangsbewijs, een ID-kaart en het ticket voor de voorstelling.
Toegangsbewijs zorgt voor lange rij bij Stadsschouwburg

Vragen buiten al om toegangsbewijs

‘Door de QR-codes ontstaat een rij. We hebben al twee keer zoveel mensen ingezet als normaal’, vertelt Raymond Biswana van SPOT Groningen, waar de Stadsschouwburg onder valt. De rij van enkele tientallen meters loopt in een bocht richting de artiesteningang.
Buiten vragen medewerkers aan bezoekers of ze hun toegangsbewijs en ID-kaart bij de hand willen houden. Binnen volgt de controle. Op die manier wil de schouwburg voorkomen dat mensen bij de controle nog in hun tas of broekzak moeten graaien, wat voor extra oponthoud zorgt.
Bij de entree van de Stadsschouwburg werd iedereen elektronisch gecontroleerd
Bij de entree van de Stadsschouwburg werd iedereen elektronisch gecontroleerd © Martijn Klungel/RTV Noord

Storing

Wat niet meehelpt, is een storing van de coronacheck-app. Net als op veel andere plekken in Nederland hadden bezoekers bij de schouwburg daar last van. Daardoor konden sommigen geen QR-code laten zien, als ze die nog niet hadden aangemaakt.
‘Daar kunnen wij ook niets aan doen’, zegt Biswana. ‘Als veel mensen de code willen downloaden, merk je dat het eruit klapt. Het is een grote belasting voor iedereen. Meestal lukt het wel als je even wacht en het daarna opnieuw probeert.’
Verscheidene mensen zien deze melding in de app verschijnen bij de check
Verscheidene mensen zien deze melding in de app verschijnen bij de check © Martijn Klungel/RTV Noord

Toegangsbewijs geeft dubbel gevoel

Bezoekers reageren wisselend op het coronatoegangsbewijs, dat zaterdag is ingevoerd. ‘Aan de ene kant is het goed, maar ik snap het als ongevaccineerden zich buitengesloten voelen’, laat een van de bezoekers weten. Een andere zegt: ‘Ik heb er niet echt problemen mee. Wat moet, dat moet. Zolang het maar door kan gaan.’
Een gelukte check van de coronapas
Een gelukte check van de coronapas © Martijn Klungel/RTV Noord

'Drie voorstellingen geboekt'

Ook voor de Stadsschouwburg is het soms vervelend. Het kost extra mankracht en sommige mensen moeten geweigerd worden. ‘We zijn zeker geen politieagent. Als iemand hier komt om een prachtige voorstelling te zien, maar geen toegangsbewijs bij zich heeft, moeten we die weigeren. Dat is best wel lastig’, zegt Biswana.
Het is voor de bezoekers en voor de schouwburg wel fijn dat er weer helemaal uitverkochte zalen zijn. ‘Ik heb gelijk drie voorstellingen geboekt’, zegt een van de bezoekers. ‘We gaan weer helemaal los.’ Biswana: 'Wij zijn heel erg blij, maar het is vooral leuk voor de bezoekers hier.’
De zaal vult zicht voor de voorstelling van Rundfunk
De zaal vult zicht voor de voorstelling van Rundfunk © Martin Drent/RTV Noord