Inwoners Harkstede verzamelen zich: 'Laten zien dat veel mensen tegen de woonvorm zijn'

Ruim honderd inwoners stonden zondag bij de plek van de woonvorm in Harkstede
Ruim honderd inwoners stonden zondag bij de plek van de woonvorm in Harkstede © Margot Dinges
Ruim honderd inwoners van Harkstede hebben zondagmiddag laten zien dat een deel van het dorp tegen de daar geplande woonvorm is. Ze zijn zelfs bereid naar de rechter te stappen als de plannen doorgaan.
De inwoners verzamelden zich zondagmiddag op de plek waar zogenaamde Skaeve Huse moeten komen. Het gemeentebestuur van Groningen wil in Harkstede een woonvorm creëren waar negen mensen wonen. Zij kampen met psychiatrische problemen, een verslaving of zijn dak- en thuisloos.
Het voelt oneerlijk
Marieken van Nispen - inwoner Harkstede
Ook Marieken van Nispen is afgekomen op het protestmoment. Ze woont in Harkstede, een dorp dat op de grens van de gemeente Groningen en Midden-Groningen ligt. 'Het voelt oneerlijk', zegt ze.
'Wij wonen in het deel van de gemeente Midden-Groningen. Het voelt alsof wij niet gehoord en gezien worden en dat het eigenlijk niet uitmaakt wat wij vinden', zegt Van Nispen. 'De inwoners van de gemeente Groningen lijken namelijk niet zoveel last te krijgen van de opvang.'
'Ik vind dat de gemeente Groningen overstijgend moet kijken en niet alleen aan de inwoners van Groningen moet denken. Het voelt daarom als een oneerlijk protest. Zelfs de gemeente Midden-Groningen is tegen de plannen.'
'Veel mensen zijn tegen deze woonvorm'

Woonvorm langs fietspad is precair

De grootste zorg is dat de woonvorm langs een druk fietspad moet komen. Scholieren gebruiken het om naar de stad te gaan. 'Wij hebben drie jonge kinderen die in de stad naar school gaan en er werken. Ze komen hier zeker één keer per dag langs. Ik krijg er nu al pijn van in mijn buik', zegt buurtbewoner Eline Raangs.
Buurtbewoner Margot Dinges heeft het fotomoment georganiseerd. 'Wij willen visueel maken hoeveel mensen er tegen deze plannen zijn', aldus Dinges. 'Ook willen we dat de gemeente alternatieve locaties gaat onderzoeken.'
Ik hoop dat dit werkt, want het is voor mijn eigen veiligheid
11-jarige inwoonster van Harkstede
De 11-jarige dochter van Dinges is het daarmee eens: 'Ik hoop dat dit werkt. Het is wel voor mijn eigen veiligheid', zegt ze. Een vriendinnetje van haar over de plannen: 'Ik vind het niet leuk, want ze kunnen allemaal dingen naar ons roepen als we langsfietsen.'
Of Dinges denkt dat ze de gemeente op andere gedachten kan brengen? Ze hoopt het wel, maar denkt van niet. 'Ik heb het idee dat het gemeentebestuur gewoon doorgaat met de plannen.'
Protestbord langs de weg waar de woonvorm moet komen
Protestbord langs de weg waar de woonvorm moet komen © RTV Noord

Midden-Groningen is tegen de woonvorm op die plek

Al langere tijd is er in en rondom Harkstede onrust vanwege de plannen. De gemeente Midden-Groningen is er tegen. Een onderzoek, in opdracht van de gemeente Groningen, liet zien dat er een vertrouwensbreuk is tussen de bewoners en het gemeentebestuur.
'De gemeente Groningen wordt als een onbetrouwbaar overheidsorgaan omschreven en omwonenden in de directe en wijdere omgeving geven aan het gevoel te krijgen dat politieke en financiële belangen boven het welzijn van de burger worden geplaatst', aldus de onderzoekers.

Juridische stappen als gemeenteraad akkoord gaat

Toch wil het gemeentebestuur van Groningen de woonvorm doorzetten. Wel worden er extra maatregelen genomen om het gevoel van veiligheid te vergroten. Ook gaan er niet gelijk negen mensen op het terrein wonen, maar wordt dat langzaam opgebouwd.
De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met de plannen. 'Als dat gaat gebeuren, dan zijn we klaar om juridische stappen te zetten', aldus Dinges.