Erik Strack van Schijndel, zanger van Phoney and the Hardcore, overleden

Erik Strack Van Schijndel (meest rechts) in 1979
Erik Strack Van Schijndel (meest rechts) in 1979 © Beeld en Geluid/Beeldbewerking RTV Noord
De zanger van de Groningse band Phoney and the Hardcore, Erik Strack van Schijndel, is overleden.
Dat meldt Koos van Dijk, de voormalige manager van Herman Brood op Facebook. 'Het was een eer om je te leren kennen en mee te maken in onze Groninger popscene', schrijft hij in het bericht.

Kortdurend succes

De Groninger maakt in de jaren '70 furore als frontman van de rock-'n-roll-band Phoney and The Hardcore. Hij richt de band op nadat hij vroegtijdig de middelbare school heeft verlaten en al in enkele bandjes heeft gespeeld, waaronder Snake. Later kruist hij het pad van Herman Brood en songwriter Hugo Postma, alias Hugo Sinzheimer. Samen met 'The Sinz' schrijft hij enkele nummers voor Brood, waaronder 'I Love You Like I Love Myself', waarmee hij een bescheiden hit scoort.
Muziekbladen als de Hitkrant bestempelen Van Schijndel in de zeventiger jaren als een van Nederlands' grootste talenten; een belofte die hij uiteindelijk niet waarmaakt.

Geen succes in Amerika

Na een landelijke doorbraak van Herman Brood wordt geprobeerd hetzelfde succes in Amerika te bereiken. Ook de leden van Phoney and The Hardcore worden overgevlogen. Samen de Amerikaanse producer Tim O'Brien van platenlabel Ariola America wordt een tweede album opgenomen, maar dat wordt als te glad en weinig inspirerend bevonden en blijkt het begin van het einde voor de Groninger muzikanten.

Band valt uit elkaar

Van Schijndel vertrekt eind jaren '70 opnieuw naar Amerika, in een poging een solocarrière op poten te zetten. Met zijn vertrek naar de States legde de zanger een bom onder de band. 'Toen hij na een half jaar terug kwam had hij niet alleen een elpee gemaakt die flopte, hij was ook zijn stergitarist kwijt', vertelde toetsenist Biem Visser eerder aan RTV Noord. 'Dat moet je niet willen, een jaar later ging de band uit elkaar.'

De cel in wegens drugshandel

Niet veel later verdwijnt Van Schijndel uit beeld. In 2015 wordt duidelijk dat hij voor het criminele pad heeft gekozen: dat jaar wordt hij tot 5,5 jaar cel veroordeeld wegens georganiseerde drugshandel. Hij regelde transport van cannabis vanuit de Amsterdamse haven.
Naar verluidt was Erik Strack van Schijndel al enige tijd ziek. Het is onduidelijk hoe oud hij precies is geworden.
In onderstaand optreden brengt Phoney and The Hardcore het nummer 'I Love You Like I Love Myself' ten gehore: