Grote staking UMCG: vijftig operaties afgezegd

Stakers voeren actie voor het UMCG
Stakers voeren actie voor het UMCG © Elwin Baas/RTV Noord
Vanwege de staking voor een betere cao heeft het UMCG in Groningen alle vijftig voor dinsdag geplande operaties moeten afzeggen. De operatiekamers zijn alleen voor spoedgevallen open.
Op het Radboudumc na leggen in alle academische ziekenhuizen medewerkers het werk neer. Ze draaien een zogenoemde zondagsdienst, waarbij ze alleen de absoluut noodzakelijke zorg verlenen. Vanaf maandagnacht 0:00 uur vervalt daarmee alle planbare zorg.
Inzet van de staking is een betere cao. De onderhandelingen met werkgeversorganisatie Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) liepen begin september vast. De bonden - op NU '91 na - vonden het eindbod van NFU te mager.
Personeel UMCG staakt voor betere cao: 'We willen minder verdeeldheid'

Geen massastaking

In het UMCG doen tien afdelingen mee. In totaal zijn zo'n tweehonderd medewerkers voor de staking aangemeld. Dat het er niet meer zijn, komt volgens Erna van Sinttruijen van FNV door de korte voorbereidingstijd.
We hebben pech gehad dat de onderhandelingen vlak voor de zomervakantie stuk liepen
Erna van Sinttruijen - FNV
'We hebben pech gehad dat de onderhandelingen vlak voor de zomervakantie stuk liepen. Tijdens de zomervakantie hebben we het ultimatum gesteld en veel mensen wachtten het eindbod van de NFU toch af. Dat kwam begin september. Tot die tijd durfden veel mensen de actiestand nog niet aan en daarna was het stress om alles af te krijgen voor de actie.'

Maatregelen tegen hoge werkdruk

De bonden willen in de cao meer aandacht voor de hoge werkdruk. Met maatregelen moeten ziekenhuizen die werkdruk verminderen en zo voorkomen dat nog meer medewerkers uitvallen of helemaal stoppen. Ook moet het salaris beter door een structurele salarisverhoging van 3 procent per jaar in te voeren. De NFU stelt daar een verhoging van 1 procent tegenover; alleen de medewerkers in de middengroepen krijgen wat de werkgevers betreft structureel meer (3,5 procent).
Als het nodig is, gaan we door
Erna van Sinttruijen - FNV

Acties op de afdelingen zelf

Naast de afgezegde operaties zullen ook allerlei andere patiëntafspraken niet door kunnen gaan. Hoeveel dat er zijn kan het ziekenhuis niet aangeven.
Vanwege de nog geldende coronamaatregelen in het ziekenhuis zijn er geen grote bijeenkomsten, op een centrale opening op het voorplein na. Daarna gaan medewerkers op hun eigen afdeling activiteiten doen, zoals het maken van spandoeken. 'Eventueel voor een volgende zondagsdienst,' zegt Erna van Sinttruijen, 'want als het nodig is, gaan we door.'
Op 26 oktober wordt opnieuw gestaakt, als de cao dan nog niet is verbeterd.