Susan Top neemt wandelend afscheid: ‘Ze was mijn luis in de pels’

Peter Spijkerman en Susan Top.
Peter Spijkerman en Susan Top. © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Na zeven jaar strijd voor de Groningse zaak neemt Susan Top deze week afscheid. Ze vertrekt als secretaris van het Groninger Gasberaad. Maandagochtend begon Top haar afscheidswandeling door het bevingsgebied.
De hele week loopt Top door het bevingsgebied: Van Loppersum naar Stedum, van Delfzijl naar Borgsweer en van Appingedam naar ‘t Zandt.

Een soort estafette

‘Een soort estafette!’, zegt Top. Onderweg gaat ze langs bij gedupeerde Groningers. ‘Die wilden we niet belasten met ook nog een stuk wandelen, daar kom ik gewoon thuis.’
Wandelend afscheid van Susan Top
Tijdens haar wandelingen, van pakweg 20 kilometer per dag, lopen betrokken uit het gasdossier met haar mee. Maandag werd Top vergezeld door onder meer Kamerleden Henk Nijboer (PvdA), Sandra Beckerman (SP) en NCG-directeur Peter Spijkerman.

Onvoldoende invloed

Begin juli kondigde Top haar vertrek aan. Het dossier is volgens haar in een fase beland waar ze onvoldoende mogelijkheden ziet om de belangen van Groningers te behartigen. Veel wetten en beleid is inmiddels vastgesteld, ziet Top.
‘Ik heb nu de tijd en ruimte om met allerlei betrokken echt nog even goed te reflecteren hoe we het hebben gedaan
Susan Top
‘We moeten het ermee doen, maar ik kan er niet langer onderdeel van zijn’, zei het boegbeeld van het Gasberaad eerder.

Een laatste poging

Toch grijpt ze haar afscheidswandelingen aan om het nog een keer op te nemen voor de Groningse zaak.
‘Ik heb nu de tijd en ruimte om met allerlei betrokken echt nog even goed te reflecteren hoe we het hebben gedaan, waarom zijn dingen gelopen zoals ze zijn gelopen en wat kan er in de toekomst misschien anders of beter. Dus ik probeer nog steeds wel boodschappen erin te prutsen zodat het straks zo goed mogelijk gaat.’
Susan Top
Susan Top © Remko de Waal/ANP

Gemis voor Groningen

Maandagmiddag liep NCG-directeur Peter Spijkerman zo’n acht kilometer met Top mee. ‘Er zit nog heel veel vuur en betrokkenheid in’, zegt Spijkerman. Hij noemt haar vertrek een gemis voor Groningen.
Ze was en is heel betrokken en had ook echt een eigen mening
Peter Spijkerman - NCG-directeur

Luis in de pels

‘Ze was en is heel betrokken en had ook echt een eigen mening. Ik vond het zelf nog wel eens moeilijk om met haar te praten op het moment dat je een andere mening had, maar ze wist in ieder geval de discussie goed gaande te houden. En ze was met name een beetje mijn luis in de pels, dat is goed.’
Met het vertrek van Top en nog twee doorgewinterde medewerkers van het Gasberaad is ook de toekomst van het Groninger Gasberaad onzeker geworden. Begin november neemt de organisatie een besluit over de rol van het Gasberaad na 1 januari 2022.
Dit weekend kun je op RTVNoord.nl en in de app een afscheidsinterview met Susan Top lezen en bekijken. Over het werk dat ze deed, wat haar bij blijft en die keer dat ze opgesloten zat in een kamertje op het ministerie van Economische Zaken.