Instellingen

Lopend Vuur: Amalia moet de troon behouden als ze met een vrouw wil trouwen

Prinses Amalia
Prinses Amalia © Patrick van Katwijk/ANP
Kamervragen over het toekomstige liefdesleven van kroonprinses Amalia. Peter Rehwinkel, voormalig burgemeester van Groningen, schreef het boek 'Amalia, de plicht roept'.
Daarin schrijft Rehwinkel dat als prinses Amalia met een vrouw wil trouwen, ze volgens een regeringsstandpunt de troon moet opgeven. Naar aanleiding daarvan hebben de VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Hatte van der Woude Kamervragen gesteld aan demissionair premier Rutte. De VVD'ers willen dat Amalia, mocht deze situatie zich voordoen, de troon kan behouden.
In 2000 heeft de regering zich hierover uitgesproken en dat regeringsstandpunt geldt nog steeds. Een troonopvolger mag wel op iemand van hetzelfde geslacht vallen, maar ze mogen niet met elkaar trouwen. Destijds werd beredeneerd dat het koningschap erfelijk is. En omdat twee vrouwen of twee mannen niet samen kinderen kunnen krijgen, zou dat erfelijke karakter van het koningschap kunnen verdwijnen. Sindsdien is er nooit meer over gesproken, tot nu.
Wat vind jij? Als de poll niet laadt, kun je stemmen via deze link: Stemmen op Lopend Vuur.
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Pesten

'Pesten moet strafbaar worden' was maandag ons Lopend Vuur. Van de 4235 stemmers was 84 procent het daarmee eens, 16 procent oneens.