Kade Z in Zuidhorn combineert dagbesteding met horeca: 'Wij zijn de enige met uitzicht op water'

Kade Z met rechts op de achtergrond het Van Starkenborghkanaal
Kade Z met rechts op de achtergrond het Van Starkenborghkanaal © Jan Been/RTV Noord
Er wordt nog driftig gebouwd, maar lang zal het niet meer duren voordat Kade Z in Zuidhorn opengaat voor het publiek. Het wordt een theehuis, vergaderlocatie en zaalverhuur gerund door mensen met een verstandelijke beperking.
Het is gevestigd in het voormalige pand van jongerencentrum Avalon aan het Van Starkenborghkanaal Zuidzijde. Kade Z is eigendom van de familie Kuipers die het pand overnam van de gemeente Westerkwartier.

Geen donker hok meer

Wat meteen opvalt is dat de naam Avalon van de gevel is verdwenen en dat het pand een enorme glazen pui heeft gekregen. 'Daglicht kwam hier nauwelijks binnen, het was eigenlijk een donker hok, zonder ramen. Dat hebben we meteen veranderd', zegt Taeke Kuipers.
Uitzicht op het terras en het speelveld door de nieuwe pui
Uitzicht op het terras en het speelveld door de nieuwe pui © Jan Been/RTV Noord
Het pand heeft nu een grote, lichte ruimte waar straks tafels en stoelen staan waar de medewerkers koffie, thee, appelgebak en frisdrank serveren aan hun gasten. Door de pui heb je uitzicht op een groot terras met een aangrenzend grasveld. 'Daar komen speeltoestellen te staan en er komt een omheining, zodat kinderen hier veilig kunnen spelen als hun ouders op het terras zitten', zegt Truus Kuipers, die als bedrijfsleider aan de slag gaat.

Boten voorbij zien varen

Truus en echtgenoot Taeke zijn het er over eens dat Kade Z op een unieke locatie zit. Truus: 'Nergens in Zuidhorn kun je op een terras boten voorbij zien varen. Hier kan dat wel. We zitten pal aan het druk bevaren Van Starkenborghkanaal, waar onafgebroken binnenschepen langskomen. Vroeger was hier ook een kade, daar hebben we de naam op gebaseerd, waarbij de Z staat voor Zuidhorn.'

Taarten bakken tijdens de dagbesteding

Inpandig is ook het nodige verbouwd. Zo heeft het hele pand een nieuwe vloer gekregen en is er nu een horeca-keuken. 'Daar hebben onze medewerkers straks ruimte genoeg om lekkere taarten te bakken', zegt Truus. Die medewerkers zijn mensen met een verstandelijke beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt, die in Kade Z hun dagbesteding hebben. Truus: 'We kunnen nog mensen gebruiken, dus kom maar eens langs als het je leuk lijkt om hier te werken.'
Daglicht kan nu ver doordringen in het voorheen donkere gebouw
Daglicht kan nu ver doordringen in het voorheen donkere gebouw © Jan Been/RTV Noord
Kade Z behoudt een aantal maatschappelijke functies. Zo is het met de gemeente Westerkwartier afgesproken. Onder meer het uitgiftepunt van de Voedselbank blijft gehandhaafd. Taeke: 'Maar we verhuren straks ook ruimtes voor verenigingsactiviteiten, besloten feestjes en vergaderingen.'

Nadenken over een openingsfeestje

Veel werkzaamheden zijn eigenhandig uitgevoerd samen met mensen van het naastgelegen werk- en leerbedrijf De Ster dat ook eigendom is van de familie Kuipers. Taeke: 'Het heeft allemaal wat langer geduurd dan we hadden gedacht, maar het eind is in zicht. Nu kunnen we gaan nadenken over een feestelijke opening. Ik hoop dat we het eind oktober, begin november de eerste bezoekers kunnen verwelkomen'.