Vrouw (27) haalt pakketje met honderden verboden pillen op: 'Voor de handel'

Een verzameling xtc-pillen
Een verzameling xtc-pillen © ANP
Voor het in het bezit hebben van honderden verboden pillen is tegen een 27-jarige vrouw uit Groningen een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist. De vrouw had de pillen voor de verkoop, zei ze tegen de rechter. Maar die handel kwam niet echt van de grond.
De zaak komt in mei 2019 aan het licht doordat bij de Primera in Uithuizen een vreemd pakketje wordt bezorgd.

Vrouw komt pakketje halen

De ondernemer belt de politie, omdat hij de zaak niet helemaal vertrouwt. Ook de naam op het pakje herkent de man niet. In het doosje zitten bijna 600 verboden pillen. Kort daarop meldt de vrouw zich, om het pakje op te halen. Ze verblijft in die periode voor haar verslaving in een kliniek in Uithuizen. In haar kamer vinden de agenten nog eens een honderdtal pillen. 'Vreselijke rotzooi, waar mensen aan ten onder gaan', aldus de officier van justitie.

Pillen onder druk verkocht

De telefoon en bankrekening van de vrouw worden onderzocht. Hieruit blijkt dat ze de pillen verkoopt. Volgens de advocaat van de vrouw deed zij dit onder druk. 'Ze wordt bedreigd door een man en gedwongen de pillen te verkopen. Triest dat zo'n meisje hier nu voor de rechter zit en de man vrijuit gaat en verder gaat met zijn handel.'

Leven weer op de rit

De aanhouding is voor haar een kantelpunt geweest, zo blijkt uit het dossier. Ze heeft haar leven inmiddels op de rit en woont sinds kort zelfstandig. 'Ze loog bij de politie alles aan elkaar, maar op zitting toont ze haar goede wil', zei de officier van justitie. Dit was voor hem een reden om geen celstraf te eisen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.