Instellingen

Zelf een rookvrije zone aanwijzen? In Midden-Groningen kan het

Een rookvrije speeltuin
Een rookvrije speeltuin © ANP
Inwoners en organisaties in Midden-Groningen die rokers willen weren, kunnen Rookvrije Generatie-borden aanvragen bij de gemeente.
'Wij denken dat het heel goed is om mensen bewust te maken van het feit dat er op dit moment nog op plekken wordt gerookt waar het beter niet zou kunnen', zegt wethouder David de Jong.
'Bijvoorbeeld bij speeltuinen, waar ouders gewoon bij zitten te roken. Als je daar zo'n bordje ophangt, levert dat in ieder geval een nadenkmoment op. Bovendien kunnen mensen er dan ook op aangesproken worden: het is niet de bedoeling dat hier gerookt wordt.'

Geen boetes, wel nadenken

De rookvrije zones worden steeds meer gemeengoed rondom scholen en sportverenigingen. Dit een volgende stap om er voor te zorgen dat kinderen niet in aanraking komen met tabaksrook en –producten.
'Het is niet zo dat we kunnen afdwingen dat er boetes worden uitgedeeld of iets dergelijks, maar het is meer dat mensen zich bewust zijn: hé, hier zijn kinderen aan het spelen, dan heb ik het goede voorbeeld te geven. Dus loop dan even weg en zorg dat je uit de buurt bent.'