Kardinge gaat op de schop: schaatsen we straks ín de Kardingerbult?

Kardinge zoals het nu is, vanuit de lucht gezien
Kardinge zoals het nu is, vanuit de lucht gezien © ProNews
Als het aan de gemeente Groningen ligt gaat het gebied rond Kardinge in de stad de komende jaren fors op de schop. Het sportcentrum zoals we het kennen verdwijnt: de ijsbaan zit straks misschien deels in de Kardingerbult.
'Het huidige Kardinge is afgeschreven', legt sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) uit. 'Het is ook niet duurzaam meer, het is oud, dus we moeten het vervangen.'

Campus Kardinge

De toekomst ziet er, als het aan de gemeente ligt, fors anders uit dan nu. Kardinge moet een 'Vitaliteitscampus' worden: er moet plek komen voor wonen, onderwijs en natuur. De plannen zijn uitgewerkt met onder andere het Alfa College en de Topsporttalentschool, die beide aangeven blij te zijn met het idee.
Er is een bidbook samengesteld dat het komende jaar verder uitgewerkt wordt. De huidige plannen zijn dus nog met potlood getekend: wel is duidelijk dat Kardinge volgens de wethouder 'de ideale plek in Groningen moet worden om te sporten en bewegen'.
Er is een bidbook samengesteld dat het komende jaar verder uitgewerkt wordt
Er is een bidbook samengesteld dat het komende jaar verder uitgewerkt wordt © Marten Nauta/RTV Noord

Wat gaat er veranderen?

In de huidige plannen wordt de ijsbaan in de Kardingerbult geschoven. Op de bult komt een rodelbaan, naast de ijsbaan komen ondergronds verschillende sportzalen en het zwembad.
Een impressie van de plannen
Een impressie van de plannen © Gemeente Groningen/De Unie Architecten
Op de plek waar het huidige Kardinge staat komt plek voor onderwijsinstellingen. Ook moeten er woonflats komen op het terrein: zowel voor jongeren als voor senioren, is het idee van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).
De huidige P+R-locatie bij Kardinge verdwijnt: die moet op 'een modernere, groene manier terugkomen'. Op die manier komt er ruimte vrij voor andere functies in het gebied. De ambitie is om het gebied zo energieneutraal mogelijk te maken: 'Mogelijk wordt het deels zelfs energieleverend', zegt Van der Schaaf.
Wethouder Jongman toont zich enthousiast over de plannen. 'Als je nu komt aanrijden zie je een grijze asfaltvlakte. Dat verandert, ook omdat er veel meer groen komt. Ik word er heel vrolijk van', zegt ze.
Een impressie van de campusplannen
Een impressie van de campusplannen © Gemeente Groningen/De Unie Architecten

Campus tegen 2030 klaar

Het plan van de gemeente is om de verder uitgewerkte ideeën eind 2022 voor te leggen aan de gemeenteraad. De nieuwe campus is naar verwachting tegen 2030 klaar. Tot die tijd moet het huidige Kardinge dienst blijven doen: 'Je wilt het niet jarenlang zonder ijsbaan en zwembaden moeten doen', zegt Van der Schaaf daarover.
De gemeente en andere partijen verwachten dat de totale investering, van met name de ijsbanen en zwembaden, zeker 'enkele tientallen miljoenen' bedraagt.