Instellingen

Corona geeft Groningse artiest de tijd om debuutalbum op te nemen

Muzikant J.R. Bathoorn heeft zin in de releaseparty van zijn eerste album
Muzikant J.R. Bathoorn heeft zin in de releaseparty van zijn eerste album © RTV Noord \ Jeroen Willems
Veel muzikanten hebben door corona een moeilijke tijd achter de rug. Toch kan er uit iets slechts ook iets moois voortkomen. Muzikant J.R. Bathoorn uit de Stad had dankzij corona eindelijk de tijd om zijn debuutalbum op te nemen.
Jan-Roelof Bathoorn is accordeonist en zanger. Hij maakt Europese folkmuziek en zingt in verschillende talen. Normaal gesproken speelt hij met verschillende bands en is hij vaak weg voor optredens. Tijdens corona ging dit niet en heeft hij veel op straat gespeeld. Ook heeft hij de tijd genomen om zijn debuutalbum op te nemen.

'Accordeon en mijn stem'

'Het is accordeon en mijn stem. Muziek van de Balkan. Traditionele muziek. Daar hou ik heel erg van. Opzwepende dansmuziek, maar ook meer ingetogen melancholische nummers. Mooie melodieën en toffe ritmes', lacht Bathoorn trots.
Accordeonist brengt cd uit dankzij corona

Geen prioriteit

Het idee om een album op te nemen lag er al veel langer, maar het had nooit echt prioriteit voor de Groningse muzikant. Door corona werd dat anders. 'Volgens mij hebben heel veel muzikanten dat gedaan. Ik hoor van iedereen dat ze nieuw werk hebben opgenomen', zegt Bathoorn.
Normaal gesproken haal je je motivatie uit wat je aan energie terugkrijgt van het publiek. Dat ontbrak gewoon helemaal
J.R. Bathoorn - accordeonist
Bathoorn kwam er al snel achter dat een album opnemen toch heel wat anders is dan optreden voor publiek. 'Normaal gesproken haal je je motivatie, ik wel althans, uit wat je aan energie terugkrijgt van het publiek. Dat ontbrak gewoon helemaal. Dus dat vond ik wel moeilijk.'

Betere tijden breken aan

Betere tijdens lijken er aan te breken voor de muziek- en cultuursector. Dat merkt ook Bathoorn. 'Er komen weer steeds meer boekingen binnen. Veel mensen hebben ook hun feestjes opgespaard lijkt het. Eigenlijk is dat ook zo met mijn eigen releaseparty. Daar wilde ik wel publiek bij hebben', zegt Bathoorn.
J. R. Bathoorn presenteert zijn debuutalbum vrijdagavond 1 oktober om 20.30 uur in het Oude RKZ in Groningen. Hij krijgt daarbij hulp van bevriende muzikanten.