Evert van Dijk is nieuwe hoofdredacteur Dagblad van het Noorden (update)

Evert van Dijk
Evert van Dijk © Dagblad van het Noorden
Evert van Dijk is benoemd als hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden. Hij volgt Erik Wijnholds op, die in juni bij de krant vertrok.
De 56-jarige Van Dijk was in het verleden al tien jaar adjunct-hoofdredacteur van de krant. De afgelopen acht jaar was hij algemeen hoofdredacteur van NDC mediagroep, het moederbedrijf van het Dagblad van het Noorden, waaronder ook de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, tientallen huis-aan-huisbladen en regionale websites als Sikkom vallen.

Meer wijzigingen

Met de benoeming van Van Dijk komt de functie van algemeen hoofdredacteur te vervallen. Hij gaat samen met Sander Warmerdam, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, de centrale redactie van beide dagbladen aansturen. Tegelijkertijd treedt Alfred Meester (55) als adjunct online toe tot de hoofdredactie. Meester was de laatste jaren chef online bij het Dagblad van het Noorden.
Met de wijzigingen wil NDC mediagroep de samenwerking tussen beide kranten versterken. Van Dijk gaat zijn nieuwe functie combineren met die van directeur van NDC mediagroep. In zijn vorige functie maakte hij al deel uit van de NDC-directie.

Overgenomen

NDC mediagroep valt sinds eind vorig jaar onder de Belgische uitgever Mediahuis, die ook eigenaar is van De Telegraaf, NRC Handelsblad en regionale kranten als het Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander, het Leidsch Dagblad en De Limburger.
'Belangrijk dat er NDC-journalist in directie Mediahuis zit'
Evert van Dijk laat desgevraagd weten dat blij is met zijn functie. ‘De afgelopen acht jaar was ik verantwoordelijk voor de samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad. Af en toe voelde ik me wel eens verloren. Nu ben ik als ‘titel-hoofdredacteur’ verantwoordelijk voor de inhoud van DvhN.’

‘Dat ik tegelijk directeur ben, ziet er voor de buitenwereld misschien ingewikkeld uit, maar ik zie het als een voordeel. Het is heel belangrijk dat er een journalist van NDC Mediagroep zit in de directie van Mediahuis. Ook omdat ik uit deze regio kom’.

Geen sprake van scheve gezichten
Van scheve gezichten bij de redacties van de Friese kranten is geen sprake, zegt Van Dijk: ‘Besturen op basis van gelijkwaardigheid en collegialiteit is bij ons traditie. Bovendien zijn we hierin zeker niet uniek Ook bij andere dagbladen, zoals NRC, zie je dat de functies van directeur en hoofdredacteur worden gecombineerd’.

Functies goed te scheiden
Hij kan zijn twee functies goed uit elkaar houden, aldus Van Dijk. Hij geeft een voorbeeld: ‘Na de herstructurering gaat het nu goed met ons. Maar als we toch weer zouden moeten reorganiseren, dan heb ik als directeur er niks aan als ik de redactie ontzie en wel ga snijden in andere afdelingen. Als we geen drukkerij meer hebben, wordt er ook geen krant meer bezorgd.’

(artikel is aangevuld met interview met Evert van Dijk)