Stad verplicht tot groenere nieuwbouw: 'Moet verder gaan dan nestkastjes'

Een woning in aanbouw
Een woning in aanbouw © ANP
Alle mensen die een nieuw huis willen bouwen of projectontwikkelaars die en flat willen realiseren moeten in de gemeente Groningen rekening houden met extra groen.
Nieuwbouw moet natuurinclusiever worden en daarom komt het stadsbestuur met verplichtingen. Een nieuw te bouwen woning zonder extra groen gaat niet meer gebouwd worden.

Lijst met groene maatregelen

Burgemeester en wethouders hebben een lijst opgesteld waaruit gekozen kan worden. Zo kan ervoor gekozen worden om nestkasten voor vogels en vleermuizen te plaatsen, maar hoort het vergroenen van de gevel en het dak ook tot de mogelijkheden. Een grotere aanpak is ook welkom, de omgeving van een gebouw kan eveneens groener worden gemaakt. Op die manier hopen de bestuurders meer groen toe te voegen in de stad.
Het moet qua kosten natuurlijk ook niet de spuigaten uitlopen
Roeland van der Schaaf - wethouder PvdA

Geen groen? Dan geen nieuwe huizen

Vrijblijvend is het zeker niet, het vergroenen wordt gekoppeld aan het vergunningsverlengingsproces. Zonder vergroening is nieuwbouw dus niet meer mogelijk in de stad.
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van wonen vindt deze ingeslagen weg goed te verdedigen. 'Het moet verder gaan dan enkel nestkastjes ophangen. Dit zou kunnen leiden tot hogere bouwkosten, maar experts zeggen dat een goed natuurinclusief ontwerp niet tot hogere kosten hoeft te leiden. Het moet qua kosten natuurlijk ook niet de spuigaten uitlopen. Niks doen kan niet meer, ik verwacht dat dit binnen afzienbare tijd in andere gemeenten ook de standaard wordt.'
In de gemeente Den Haag is de maatregel al gemeengoed. Volgens het stadsbestuur werkt de maatregel daar goed. Het verplichten van extra groen bij nieuwbouw moet ervoor zorgen dat de biodiversiteit toeneemt en dat de wateroverlast en hittestress wordt verminderd.
Het idee komt niet uit de koker van de wethouder, maar is afgedwongen door GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66.