Kamer: tekort aan wisselwoningen moet snel worden opgelost

Sandra Beckerman tijdens een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer
Sandra Beckerman tijdens een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer © ANP
De Tweede Kamer wil dat het tekort aan wisselwoningen in het bevingsgebied zo snel mogelijk wordt opgelost. Dat werd woensdagmiddag duidelijk tijdens een debat in de Kamer.
In het aardbevingsgebied dreigt vanaf 2023 een groot tekort aan wisselwoningen, waardoor de versterkingsoperatie verder in gevaar komt. Over twee jaar zijn er zo’n tweeënhalf keer zoveel tijdelijke onderkomens nodig als er nu zijn. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), verantwoordelijk voor de wisselwoningen, heeft nu 470 woningen en moet er eind volgend jaar 1100 hebben.

Steun voor de motie

Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman diende een motie in, die de minister opdraagt het probleem snel op te lossen. De motie werd breed gedragen in de Kamer, door PvdA, ChristenUnie, CDA, D66, Partij voor de Dieren, VVD en GroenLinks. Daarmee is er een ruime Kamermeerderheid. Ook minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) ondersteunt de motie.

Belangrijke randvoorwaarde

‘Tijdelijke huisvesting is natuurlijk een hele belangrijke randvoorwaarde. Het is ook een knelpunt, ik ben de eerste om het toe te geven’, zei Ollongren in woensdagmiddag in de Kamer.

Ook chalets en recreatiewoningen in beeld

Volgens de minister is een projectgroep bezig met het zoeken naar een oplossing. Eerder gaf een woordvoerder van de NCG al aan dat er wordt gezocht naar alternatieven, zoals het gebruik maken van chalets of recreatiewoningen.
De Kamer voerde woensdagmiddag een tweeminutendebat waar een reeks aan moties werd ingediend. Zo probeerde de Kamer opnieuw een stokje te steken voor nieuwe gaswinning in het Waddengebied, stond opnieuw het omgekeerde bewijslast in de omgeving Ulrum, Niekerk, Grootegast en Lauwersoog op de agenda en probeerde de Kamer een oplossing te zoeken om oudere ongelijke gevallen alsnog te compenseren. Volgende week wordt dinsdag stemt de Kamer over die moties.

Mogelijk compensatie voor meer huurders

Minister Ollongren heeft ook beloofd te onderzoeken of de compensatieregeling voor huurders in het aardbevingsgebied kan worden uitgebreid. Begin deze maand werd bekend dat huurders in het bevingsgebied 750 euro krijgen als eenmalige tegemoetkoming voor alle onzekerheid rondom de versterking. De regeling geldt alleen voor huurders van een woningcorporatie. Dat zorgt voor nieuwe ongelijkheid, stelt de Kamer.
Ollongren maakte duidelijk dat de regeling niet bedoeld is voor de hele huursector, maar wil wel onderzoeken of mensen met lage inkomens, waar de regeling vooral voor bedoeld is, die buiten de boot vallen niet alsnog kunnen worden gecompenseerd.

Vertrek Susan Top

Vrijwel alle aanwezige Kamerleden en ministers Stef Blok (Economische Zaken) en Ollongren stonden ook stil bij het vertrek van Susan. Zij is deze week bezig met een afscheidswandeling door de provincie. Vrijdag is haar laatste dag als secretaris van het Groninger Gasberaad.