Vrouw overlijdt na eten giftige paddenstoelen

ZOUTKAMP- Een 65-jarige vrouw uit Zoutkamp is begin deze week in het UMCG overleden na het eten van giftige paddenstoelen.
Geen leek
Ze was geen leek op het gebied van kruiden en zwammen en at wel vaker paddenstoelen, zegt Freija Noest, vriendin van de overleden vrouw. Noest is hevig aangeslagen en heeft niet meer de kans gehad haar vriendin te bezoeken in het ziekenhuis. De vrouw wordt vrijdag in Amsterdam begraven.

Ook boswachter Jan Willems van Staatsbosbeheer is aangedaan door de dood van de vrouw. Hij heeft geen idee wat voor paddenstoel het is geweest. In september heeft Staatsbosbeheer het publiek nog wel gewaarschuwd, omdat de dodelijk giftige groene knolamaniet in het bos voorkwam.

Giftig of gezond?
Emeritus hoogleraar plantenfysiologie Piet Kuiper van de Rijksuniversiteit Groningen raadt mensen af zelf paddestoelen te plukken en te eten. Volgens Kuiper zijn sommige giftige paddestoelen nauwelijks van gezonde te onderscheiden.

Kuiper is meerdere malen geraadpleegd door ziekenhuizen, die te maken kregen met patiënten met een dergelijke vergiftiging. Kuiper kan de artsen helpen te achterhalen welke paddenstoel de patiënt gegeten heeft, zodat de juiste behandeling gekozen wordt.
Deel dit artikel:

Recent nieuws