Waarom moest Jan Elzinga dood?

Jan Elzinga werd doodgeschoten bij het zwembad in Marum
Jan Elzinga werd doodgeschoten bij het zwembad in Marum © Romke Notebomer/112 Marum
Motorhandelaar Jan Elzinga (40) werd in 2012 doodgeschoten bij het zwembad in Marum. Twee verdachten, een opdrachtgever en schutter, werden aangehouden en veroordeeld. Een motief voor de moord is nooit opgehelderd.
Na negen jaar staat de zaak vandaag weer op de agenda van de rechtbank. Brein achter de moord Willem P. en schutter Pascal E. werden in hoger beroep in 2016 veroordeeld tot respectievelijk 20 en 15 jaar cel.
Op de ochtend 10 juli 2012 fietste Jan Elzinga naar zwembad Wotterwille in Marum. Hij kwam daar bijna dagelijks om baantjes te trekken. Hij werd voor het zwembad in de borst geschoten door Pascal E., die hem verstopt in de bosjes opwachtte.

Petje met dna aangetroffen

E. vlucht weg in een gehuurde auto die later op een parkeerplaats uitbrandt. Vlak bij de auto vindt de politie een petje, met daarop dna. Dat blijkt van E. te zijn, die al in de dna-databank zit vanwege eerdere veroordelingen, onder andere vanwege hennepteelt.
E.’s opdrachtgever is volgens justitie Willem P., die ook in de hennep zit. P. heeft zijn betrokkenheid bij de moord altijd ontkend. Niemand heeft ooit gezegd waarom Elzinga dood moest.
Willem P. en Pascal E. in de rechtbank
Willem P. en Pascal E. in de rechtbank © A. Zuurveen

Kroongetuige wijst naar schoonfamilie slachtoffer

Nu blijkt dat Willem P. helemaal niet het brein achter de moord is geweest. Hij komt over enkele weken op vrije voeten omdat hij is gaan praten met justitie. Het motief van de moord is nooit opgehelderd. Volgens P. heeft de schoonfamilie van Elzinga een rol gespeeld bij de moord. Ze hebben, zo vertelt P., 30.000 euro op tafel gelegd om Elzinga dood te schieten en zijn daarmee, zo zegt hij, de opdrachtgevers in plaats van hijzelf.
P. en E. hebben tijdens de zittingen in 2014 en 2016 ontkend of gezwegen. Waarom ging P. in de gevangenis ineens wel praten? De familie van Elzinga, die hem nog steeds betaalde, zou daarmee gestopt zijn. Dat was voor P. de reden om zijn mond open te trekken. Hij heeft een kroongetuigendeal gesloten met justitie.
Op basis van zijn verklaringen zijn in juli van dit jaar, negen jaar na de moord, vier aanhoudingen verricht. Het gaat om Elzinga’s vriendin Monique H. (42) en haar 39-jarige broer. Ook hun moeder is aangehouden, net als een man uit Kampen. Broer en zus komen vandaag voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een niet-inhoudelijke zitting waar hun advocaat onderzoekswensen in kan dienen en waarbij gekeken wordt of hun voorarrest verlengd moet worden.
Kort na de moord waren Elzinga’s vriendin en haar broer ook al in beeld als verdachten. Wegens gebrek aan bewijs zijn beide zaken toen geseponeerd. Nu worden ze verdacht van het uitlokken van moord.
Forensische experts in Marum nadat het lichaam van Elzinga is ontdekt
Forensische experts in Marum nadat het lichaam van Elzinga is ontdekt © Jos Schuurman/FPS

Mogelijk was een hennepconflict het motief

De vraag die nog steeds niet beantwoord is: waarom moest Jan Elzinga dood? Zijn familie tast na negen jaar nog steeds in het duister. Ook in de rechtbank is deze vraag altijd onbeantwoord gebleven.
Het OM hoopt nu via Elzinga’s schoonfamilie het antwoord op deze laatste vraag boven tafel te krijgen. Vermoedens zijn er wel, omdat zowel de schutter als de huidige kroongetuige een verleden in de hennepteelt hebben, is het vermoeden dat aan Elzinga’s dood een hennepconflict ten grondslag ligt. Rechercheurs die zich hebben beziggehouden met de zaak hebben dat nooit kunnen bewijzen.
Wilko Ten Have, advocaat van één van de verdachten, heeft recent laten weten dat hij namens zijn cliënt een recherchebureau op de zaak gezet heeft. Het gaat dan specifiek om de kroongetuigendeal die het Openbaar Ministerie met Willem P. gesloten heeft. Volgens hem vallen bij de deal die het OM gesloten heeft vraagtekens te zetten.