Nog geen duidelijkheid over hoogte tegenvaller bouw de Tirrel

De bouw van de Tirrel is in volle gang
De bouw van de Tirrel is in volle gang © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)
Er is een nieuwe financiële tegenvaller bij de bouw van multifunctionele accommodatie de Tirrel in Winsum, maar wethouder Kristel Rutgers (CDA) weet nog niet hoe hoog deze is. Er zijn problemen met heipalen en oplopende materiaalkosten.
Voor de zomervakantie informeerde ze de gemeenteraad achter gesloten deuren over tegenvallers bij de bouw. Wat er precies aan de hand was werd niet openbaar gemaakt. Wethouder Rutgers legt uit waarom dat niet gebeurde.

Palen weggezakt

‘Er zijn problemen met vier van de 820 heipalen. Deze zijn weggezakt. We zijn nog druk aan het uitzoeken waardoor dit is gebeurd en waar welke verantwoordelijkheid ligt. Dat proces loopt nog en daardoor kunnen we niet altijd zaken in alle openheid bespreken’, legt Rutgers uit.
‘Als ik iets niet wil, dan is het geheimzinnig doen over de Tirrel. Het college heeft afspraken gemaakt om de raad tijdig te informeren. We nemen de raad vroegtijdig mee in de ontwikkeling, maar kunnen dat dus niet altijd openbaar doen’, aldus Rutgers.
Waar landt de rekening? Dat zijn we nog aan het bespreken
Kristel Rutgers - CDA-wethouder
De wethouder kan dus nog niks zeggen over de oorzaak van het wegzakken van de heipalen. Er is inmiddels wel een oplossing, maar wie verantwoordelijk is voor de kosten hiervan is nog onderwerp van gesprek, aldus de wethouder. ‘Waar landt de rekening? Dat zijn we nog aan het bespreken.’

Eind 2022 zou het gebouw klaar zijn

Of het project vertraging oploopt weet de wethouder evenmin. ‘Het is een heel ingewikkeld bouwproces. Ik weet niet wat er nog meer gebeurt onderweg. Dit met deze heipalen hadden we ook niet verwacht. Noem één bouwproject in Nederland dat wel weet wanneer het exact klaar is. Dat kan niemand, er is een planning’, zegt wethouder Rutgers.
Die zijn immens. Daarin zijn we als gemeente niet uniek
Kristel Rutgers over de materiaalkosten
Ook heeft het project te maken met stijgende materiaalkosten. 'Die zijn immens. Daarin zijn we als gemeente niet uniek. Heel Nederland heeft daarmee te maken. Natuurlijk zijn er afspraken over stijgende bouwkosten, maar dit is zo hoog. Ook daarover zijn gesprekken', zegt Rutgers.

Eerdere tegenvaller van 8,2 miljoen euro

Het project had vorig jaar september ook al te maken met een financiële tegenvaller. De bouw viel veel duurder uit dan begroot: 8,2 miljoen euro. Omdat deze tegenvaller voor de raad uit de lucht kwam vallen stapte een wethouder op.
Het budget voor het project is toen verhoogd. Ook is er meer geld in de pot 'onvoorzien' gestopt. Of de nieuwe tegenvaller daaruit gedekt kan worden weet wethouder Kristel Rutgers niet: 'Nogmaals, het proces loopt nog en we moeten kijken wat ons deel van de kosten wordt. Zodra ik dat weet, informeer ik eerst de raad en daarna komt het in de openbaarheid.'