Rechtbank buigt zich vandaag over verblijfsvergunning Nunë en Davit

Nunë en Davit
Nunë en Davit © RTV Noord
Het is vandaag een belangrijke dag voor Nunë (9) en Davit (7) uit Stad. De twee kinderen hebben een zitting over een mogelijke verblijfsvergunning.
De advocaat van de familie denkt dat ze een sterke zaak heeft. Nunë en Davit zijn hier geboren, hun ouders komen uit Armenië. Tien jaar geleden ontvluchtten zij hun geboorteland, omdat het daar niet veilig was. Hier bouwden ze een leven op en kregen ze kinderen.
Ondanks hun goede Nederlands en dito integratie, leven ze al jaren met de vrees dat ze teruggestuurd worden. De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) die over verblijfsvergunningen gaat, vindt namelijk dat ze niet mogen blijven.

Kinderpardon

Talloze procedures hebben ze doorlopen. Hun laatste hoop is gevestigd op het kinderpardon. Maar daar zijn strikte regels aan verbonden, en de IND vindt dat ze daar niet aan voldoen.
Het is een ingewikkelde regeling geworden die amper nog uit te leggen is
Berber Swart - Advocaat
Het gezin is, zo zegt de IND, buiten beeld geweest. ‘Het is een ingewikkelde regeling geworden die amper nog uit te leggen is’, zei de advocaat van de familie, Berber Swart, eerder tegen RTV Noord. ‘Onder 'in beeld zijn' verstaat de IND dat iemand in een procedure zit of in gesprek is met de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) of dat iemand in een asielzoekerscentrum woont.’

40.000 handtekeningen

Volgens Swart heeft het gezin altijd aan deze voorwaarden voldaan. Dat zal ze vandaag in de rechtszaal ook uitleggen: deze kinderen zijn Nederlands en hebben hier hun leven. Als ze naar een land moeten waar ze nog nooit geweest zijn en de taal niet spreken, schaadt dat hun ontwikkeling.
Ruim 40.000 mensen zijn het met haar eens. Zo vaak werd een petitie om de kinderen te laten blijven ondertekend, die vorige week onder de aandacht werd gebracht op de Grote Markt. Tussen de 400 en 500 mensen kwamen om de familie een hart onder de riem te steken.

40 kinderen zoals Nunë en Davit

Omdat de petitie het benodigde aantal handtekeningen heeft, wordt ze aangeboden aan de Tweede Kamer. ‘Daar gaat nog wel wat tijd overheen’, zegt PvdA’er Esther van Dijken uit Baflo. Zij kent deze procedures goed. ‘Er moet eerst nog gecheckt worden of de handtekeningen wel geldig zijn. Het moet niet zo zijn dat iemand bijvoorbeeld 100 keer getekend heeft.’
Daarna kan de petitie worden aangeboden, waarna er over de situatie van deze kinderen gedebatteerd moet worden. ‘Er zijn in Nederland ongeveer 40 kinderen zoals Nunë en Davit’, zegt advocaat Swart.
Donderdagmiddag om 13.00 begint de zitting, waarna de rechters zes weken de tijd nemen om tot een besluit te komen. Als zij negatief beslissen, kan het gezin nog in hoger beroep gaan.