Instellingen

Besluit over gaswinning in Waddenzee valt volgend jaar

De Waddenzee
De Waddenzee © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Demissionair minister Stef Blok heeft laten weten dat het besluit over de gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard niet eerder wordt genomen dan in maart 2022.

Door het besluit vooruit te schuiven, kan het eigen onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van gaswinning in de Waddenzee eerst worden afgewacht., want steeds meer partijen zetten vraagtekens bij de plannen.

Nieuw onderzoek?

De Waddenvereniging is blij met het uitstel, en houdt toch een klein beetje rekening met afstel. 'De minister zegt soms ook van die hele subtiele dingen, zoals 'huidig onderzoek toont aan dat het allemaal kan'. En dan denk ik: aha, de minister weet dat er nieuw onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer aan komt, maar dat noemt hij nog niet', vermoedt Frank Petersen van de Waddenvereniging.

'Misschien te hoopvol'

Blok heeft naar eigen zeggen vertrouwen in het zogeheten 'hand aan de kraan'-principe: als er toch schade ontstaat, wordt de gaswinning onmiddellijk stopgezet. Maar dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer onvoldoende. In het debat van woensdag pleitte PvdA-Kamerlid Henk Nijboer ervoor om de besluitvorming uit te stellen tot er een nieuw kabinet zit.

Op basis van de uitspraken van Blok is Petersen positief gestemd. 'Hij neemt al een soort voorschot dat hij van positie moet veranderen, maar misschien ben ik daarin te hoopvol.'

Wie dat wil, kan nog tot 7 oktober zienswijzen over de gaswinning indienen.