Vakantiepark Pagedal Stadskanaal wordt noodopvang asielzoekers

Pagedal in Stadskanaal
Pagedal in Stadskanaal © RTV Noord/Martijn Folkers
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is bijna akkoord met de gemeente Stadskanaal over het tijdelijk plaatsen van 200 asielzoekers op vakantiepark Pagedal.
De extra opvang is nodig omdat het COA kampt met een groot tekort aan opvangplekken. Dat komt door de toestroom van vluchtelingen uit Afghanistan en de slechte doorstroom van statushouders naar een eigen woning.

Voor maximaal een half jaar

Exploitant Roompot Vakantieparken bood het COA de mogelijkheid voor opvang op vakantiepark Pagedal, zo staat te lezen in een brief aan omwonenden. De gemeente Stadskanaal is bereid om ‘onder voorwaarden’ tot een akkoord te komen.
‘Het gaat om een opvang van maximaal zes maanden’, zegt een woordvoerder van de gemeente Stadskanaal. ‘Verdere details kan ik nog niet geven, we werken met het COA aan een bestuursakkoord. Over de voorwaarden kan ik dus ook nog niks zeggen.’
Ook in 2014 en 2015 bood het vakantiepark onderdak aan vluchtelingen.

Omwonenden bijgepraat over plannen

De gemeenteraad van Stadskanaal vergadert komende dinsdagavond over de kwestie. Volgende week vrijdag is er een inloopbijeenkomst in het Pagecentrum. Tussen 16.00 en 20.00 uur kunnen belangstellenden zich daar laten informeren over de beoogde opvang van vluchtelingen.
Naast de gemeente zijn daar ook vertegenwoordigers van het COA, het Pagecentrum en de politie aanwezig om vragen te beantwoorden.

Ook noodopvang in Farmsum en Zoutkamp

Eerder werd al bekend dat Farmsum een tijdelijke opvang voor 150 asielzoekers krijgt. Die groep wordt opgevangen in het voormalige kantoor van Lommerts aan de Hogelandsterweg. In de Willem Lodewijk van Nassaukazern in Zoutkamp is al enkele maanden een noodopvang ingericht voor Afghaanse vluchtelingen.