'Waddenwalrus' duikt nu op in Harlingen: 'Geef haar rust en ruimte'

De walrus gespot bij Schiermonnikoog
De walrus gespot bij Schiermonnikoog © Marcel de Vries/Wageningen University
De walrus die sinds enkele weken in de Waddenzee rondzwemt is donderdagochtend in de buurt van Harlingen gezien. Er was even sprake van dat het dier ernstig gewond zou zijn, maar volgens Zeehondencentrum Pieterburen valt dat mee.
Vanuit Denemarken en via Duitsland is de walrus enkele weken geleden in Nederland aangekomen. Het dier dook op bij het Simonszand en Schiermonnikoog. Het is voor het eerst in 23 jaar dat een walrus in Nederland te zien is.

Wonden lijken te herstellen

De vrouwtjeswalrus heeft wonden aan de voorpoten, maar die lijken zich te herstellen. Zeehondencentrum Pieterburen roept nieuwsgierige mensen op de walrus vooral rust en ruimte te geven. 'Benader de walrus dan ook niet.' Het gebied in Harlingen waar de walrus verblijft, is volgens Omrop Fryslân afgezet.
Het Zeehondencentrum heeft in het verleden één keer eerder een walrus opgevangen, 'maar dat bleek geen doen met een dier van honderden kilo’s zwaar'.

Zelf de weg terug vinden

Onlangs was er ook een walrus die zich zowel in Ierland als Spanje liet zien en daarna op eigen houtje terug zwom richting de Noordelijke IJszee, zegt het Zeenhondencentrum. 'Daaruit blijkt dat avontuurlijke walrussen zich goed kunnen redden en ook zelfstandig de weg terug naar hun oorspronkelijke leefgebied weten te vinden.'