Strafzaak neergestoken agent in Stad volgend jaar behandeld, hoofdverdachte Amerikaan psychisch onderzocht

Sporenonderzoek aan de Van Houtenlaan en directe omgeving de dag na het steekincident
Sporenonderzoek aan de Van Houtenlaan en directe omgeving de dag na het steekincident © ProNews
De strafzaak van twee mannen die verdacht worden van het neersteken van twee agenten op 10 maart in de wijk Helpman in Stad wordt in december of januari behandeld.
Dat kwam vandaag naar voren tijdens een korte tussenzitting van één van de twee verdachten, de 32-jarige Amerikaan, E.T..
Het strafdossier is zo goed als afgerond voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. T. is door een psycholoog en een psychiater onderzocht. Deze rapporten zullen eind november aan het strafdossier worden toegevoegd.
T. was donderdag bij de zitting aanwezig.
Het maakt me niets uit
E.T. - verdachte neersteken agent

Hoofdverdachte

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de Amerikaanse T. als de man die instak op de agenten. Hem wordt poging tot doodslag én poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel verweten. T. legde eerder dit jaar een bekennende verklaring af.
Hij reageerde op de zitting gelaten op wat hem verweten wordt en wanneer de strafzaak van start gaat. 'Het maakt me niets uit', zei hij.
Een tweede verdachte in deze zaak, de 21-jarige J. de G. uit Oldambt, mocht in juni van de rechtbank zijn strafzaak op vrije voeten afwachten. Hij zou niet hebben gestoken, maar zich die avond wel schuldig hebben gemaakt aan openlijk geweld.

Controle avondklok

De mannen werden op 10 maart na 22.00 uur in de Van Houtenlaan staande gehouden. Twee agenten wilden de mannen controleren, omdat zij tijdens de toen geldende avondklok nog op straat waren. Vrijwel meteen na te zijn aangesproken op het niet naleven van de coronamaatregel, zou T. de agent hebben aangevallen.
Hij zou de diender naar de grond hebben gewerkt en hem meerdere malen in delen rond de hals en het gezicht hebben gestoken. Medeverdachte de G. zou daarbij hebben toegekeken.

Hoofd- en hals regio

De gestoken agent was enkele dagen na het incident pas buiten levensgevaar. Zijn collega werd tijdens het incident meerdere malen in haar been gestoken. Na behandeling kon zij het ziekenhuis weer verlaten.

Arrestatie in Frankrijk

De verdachten zagen kans te vluchten. Een ware klopjacht op de voortvluchtige mannen volgde. De politie Noord-Nederland gaf beelden vrij van de mannen: ze waren gefilmd vlakbij de Van Houtenlaan. Een oproep via Burgernet leidde tot tientallen tips. Op 13 maart werden de mannen in Noord-Frankrijk gearresteerd.
De strafzaken tegen beide mannen worden gelijktijdig behandeld. Tot die tijd blijft verdachte T. vastzitten.