Gekte op Groningse huizenmarkt: ‘Enge’ westerlingen op de kijkdag

De geliefde woonboerderij in Noordwijk
De geliefde woonboerderij in Noordwijk © Bruining en De Reus makelaars
De Groningse huizenmarkt staat op z’n kop. Wat betekent dat voor huizenzoekers, -verkopers en makelaars? RTV Noord krijgt een kijkje achter de schermen bij de verkoop van een woonboerderij in Noordwijk.
Vandaag deel 2 van de miniserie Gekte op Groningse huizenmarkt. Deel 1 lees je hier.
De vier kijkdagen voor het populaire stulpje in Noordwijk vormen een logistieke operatie van jewelste. Voor eigenaren Wim en Ursula zit het werk er grotendeels op. Zij hebben hun huis spic en span afgeleverd: de vloer is geboend, de kinderkamers zijn opgeruimd en het gras in de tuin ligt erbij als een biljartlaken.
Het grasveld in de tuin ligt erbij als een biljartlaken
Het grasveld in de tuin ligt erbij als een biljartlaken © Niels Timmerman/RTV Noord
De familie huurt een caravan op camping Nienoord in Leek en wacht daar in spanning af. Makelaar Henk Wieland nodigt elk kwartier kijkers uit. Hij stippelt een route uit door het huis zodat niemand elkaar in de weg loopt. Geïnteresseerden hebben vervolgens alle tijd om de tuin en bijgebouwen te bekijken.

Zelden zoveel kijkers

Het komt zelden voor dat er vijftig kijkers langskomen. Maar omdat er in dit geval met tweehonderd aanvragen bijzonder veel interesse is, vindt Wieland die keuze gerechtvaardigd. Bovendien hebben de eigenaren er een goed gevoel bij. Want: hoe meer kijkers straks bieden, des te groter de kans op een mooie deal.
Mark uit Utrecht en Marion uit Almere arriveren als eerste op de kijkdag. Ze willen samen de stad uit en zoeken een huis met voldoende ruimte voor een atelier. ‘Aanvankelijk begonnen we in de regio Utrecht, maar het zoekgebied is steeds groter geworden’, zegt Marion.
Zeg, hoe zit het eigenlijk met de voorzieningen in Noordwijk?
Mark
Sinds de start van hun zoektocht in mei hebben ze zo’n tien huizen bekeken. Marion: ‘Maar we willen niet mee in de gekte. Daarom vissen we steeds achter het net, denk ik.’
Mark en Marion met makelaar Wieland
Mark en Marion met makelaar Wieland © Niels Timmerman/RTV Noord
Dit huis is met honderd vierkante meter woonoppervlakte eigenlijk net wat te klein voor het stel, blijkt tijdens de rondleiding. ‘Zeg, hoe zit het eigenlijk met de voorzieningen in Noordwijk?’, vraagt Mark aan de makelaar als ze in de tuin staan. ‘Voor de boodschappen moet je naar Marum’, antwoordt Wieland met een glimlach.

'Je zoekt toch op waar de dichtstbijzijnde supermarkt zit?'

‘Dat hoor je vaker’, vertelt de makelaar als Mark en Marion in de auto stappen. ‘Kijkers uit het Westen zoeken rust en ruimte in het Noorden, maar hebben geen idee waar ze terechtkomen. Ik snap dat niet. Je zoekt toch even op waar de dichtstbijzijnde supermarkt zit?’
Wat dat betreft zijn Frederique en Chris beter op de hoogte. Het jonge stel woont nu in de stad Groningen, maar komt uit de buurt. Voor hen voelt een uitnodiging voor de kijkdag al als een lot uit de loterij: ze verwachten niet dat ze serieuze kans maken.
Frederique en Chris bekijken het dak van het huis in Noordwijk
Frederique en Chris bekijken het dak van het huis in Noordwijk © Niels Timmerman/RTV Noord
‘Dat wordt moeilijk’, vertelt Frederique. ‘Er wordt vast flink overboden en daar kunnen we niet in mee. We proberen het gewoon en misschien hebben we geluk.’

Bliksembezoek

Makelaar Joan Smit brengt een bliksembezoek. Als hij de douche binnenstapt, trekt hij als eerste de wc door. ‘Om te kijken of het riool in orde is’, verduidelijkt hij. Smit inspecteert het pand namens kijkers die enthousiast zijn na een eerdere kijkdag. De makelaar onderzoekt of een bouwkundige keuring nodig is. ‘Ik kijk ook wat ik het huis waard vind, en wat ik zou bieden. Want dat zijn tegenwoordig twee verschillende zaken.’
Makelaar Joan Smit inspecteert de woning
Makelaar Joan Smit inspecteert de woning © Niels Timmerman/RTV Noord
Marieke wil ook terug naar haar roots. De lijstenmaker uit Amsterdam is met haar partner naar Noordwijk gereden. ‘Ik zeg er altijd meteen bij dat ik hier oorspronkelijk vandaan kom’, vertelt ze. Dat is niet zonder reden.

'Ik bijt niet hoor'

Makelaar Wieland legt uit dat de ‘westerling’ met zijn dikke portemonnee wordt gevreesd op de Groningse woningmarkt. Door andere kijkers, maar ook door omwonenden. ‘Het beeld bestaat dat ze niks op hebben met het dorp waarin ze gaan wonen en niet meedoen met vrijwilligerswerk’, legt hij uit.
‘Ik bijt niet hoor’, verzucht Marieke, die zich tot in de puntjes heeft voorbereid op de bezichtiging en juist al heeft bedacht waar ze in de buurt vrijwilligerswerk zou willen doen. ‘Ja, we verkopen onze huizen in Amsterdam met een flinke overwaarde. Maar wat kunnen wij daar aan doen?’
Volgende week in deel 3 van deze miniserie: Torenhoge biedingen voor de woonboerderij.