Oom en neef allebei in de politiek: ‘Hij laat me rustig op mijn bek gaan'

Martijn Meijer en zijn oom Jan Menninga zitten beiden in de politiek van Eemsdelta
Martijn Meijer en zijn oom Jan Menninga zitten beiden in de politiek van Eemsdelta © Martin Drent/Beeldbewerking RTV Noord
Bijna twintig jaar lang kwam Martijn Meijer elke zondagavond voetbal kijken bij zijn oom Jan Menninga. Nu zitten ze niet meer naast elkaar op de bank, maar tegenover elkaar: in de raadzaal in Delfzijl.
In de rubriek Goede Raad! wordt wekelijks een verhaal of onderwerp belicht met een link naar de gemeentepolitiek. Vandaag: raadslid Martijn Meijer en wethouder Jan Menninga, allebei van Lokaal Belang Eemsdelta.

Nauwe band

Martijn is zestien jaar oud als hij op zondag Studio Sport komt kijken bij zijn oom en tante. Hij is voor Ajax, Jan voor Feyenoord (‘Ik hou van de arbeidersmentaliteit’). Ze wonen op een steenworp afstand van elkaar in Wagenborgen en hebben dan ook een nauwe band.
In al die jaren hebben ze geen uitzending van Studio Sport gemist. Misschien kwam dat ook wel door de lekkere appeltaart die tante Janny altijd haalt. ‘Als voetbal was afgelopen, was er wel eens discussie. Mijn vrouw wilde dan graag Boer Zoekt Vrouw kijken, wij een krimi’, vertelt Jan.

Politieke genen

Als Martijn ouder wordt, gaat het op de voetbalavonden niet alleen over de verrichtingen van Ajax en Feyenoord. Ook de ontwikkelingen op het binnenhof en in het gemeentehuis in Delfzijl (waar het vijftien jaar geleden behoorlijk onrustig was) komen aan bod.
‘De vader van Martijn was altijd lid van de PvdA. Hij heeft bepaalde politieke genen aan hem overgedragen’, vertelt Jan. Zo werkt Martijn in 2008 aan een nieuwe dorpsvisie voor Wagenborgen en is hij jarenlang nauw betrokken bij de voetbalvereniging. In 2013 zit hij in het campagneteam om Wagenborgen in de finale te krijgen van Het Leukste Dorp van Groningen. En dat lukt.
‘Jan zei: als je Wagenborgen in de finale weet te loodsen, dan kun je ook meedoen aan de verkiezingen’, vertelt Martijn. Die zin zet hem aan het denken. Na twee keer mee te hebben gedaan als lijstduwer, gaat hij in 2018 zijn oom achterna de lokale politiek in met een zetel in de gemeenteraad.
Ik kan altijd bij hem terecht voor advies, maar hij dringt dat nooit bij me op
Martijn Meijer - neef Jan Menninga

Nodige ervaring

Martijn leert veel van zijn oom. Jan is namelijk een ‘oude rot’ in het vak. In 1978 wordt hij wethouder namens de PvdA in de voormalige gemeenten Termunten en later Delfzijl. Na een gedwongen tussenstop in 1998 is Jan sinds 2014 weer wethouder, eerst in Delfzijl en nu - na de fusie - in Eemsdelta.
‘Ik kan altijd bij hem terecht voor advies, maar hij dringt dat nooit bij me op’, zegt Martijn. ‘En hij laat me ook rustig op mijn bek gaan als ik iets mis heb’, zegt hij lachend. Aan de andere kant leert Jan ook wel wat van Martijn: ‘Hij peilt wel eens de stemming in het dorp over een bepaald besluit. Ik heb betere ingangen hier.’
Een goede raad heeft Jan voor zijn neef en andere collega’s in het vak: ‘Ik vind dat raadsleden vaker naar buiten moeten treden. Niet alleen tijdens verkiezingen, maar het hele jaar door. Zorg dat je het beleid van de gemeente uitlegt en een goede band opbouwt met inwoners.’

Gedroomde opvolger?

Die verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad zijn door de herindeling pas over vijf jaar. Jan (73) maakt er geen geheim van dat hij deze periode vanwege zijn leeftijd niet afmaakt. Hij wil graag een aantal projecten afronden, waaronder de versterking van scholen en de vernieuwing van het centrum van Delfzijl. ‘En dan is ‘t kloar.’
Treedt Martijn (38) in de voetsporen van zijn oom? Wellicht. Maar Jan helpt hem daar niet bij: ‘Ik zou hem tekort doen als ik dat zou regelen. Dan is hij het neefje van Menninga, daar zit gelijk een stempel op. Als hij het wordt, moet hij het zelf verdienen met steun van de fractie.’
Maar als de kans zich voordoet? ‘Dan zeg ik geen nee’, zegt Martijn. En misschien hebben ze dan ook weer tijd om samen voetbal te kijken. Want dat zit er - sinds de geboorte van Martijns dochters - al vier jaar niet meer in.