Instellingen

Groningse schaatssters beginnen het seizoen in Peking

Evi Gelling (links) en Leonie Bats zijn klaar voor de start
Evi Gelling (links) en Leonie Bats zijn klaar voor de start © Henk Elderman/RTV Noord
Het schaatsseizoen moet nog op gang komen, maar Evi Gelling uit Huizinge en Leonie Bats uit Froombosch hebben al een mooie trip voor de boeg. De talentvolle schaatssters vertrekken zondag naar Peking. Ze doen in China mee aan het testevent voor de Olympische Winterspelen van volgend jaar.
De Nederlandse afvaardiging bestaat uit vier mannen en vijf vrouwen. Daar zitten geen gevestigde namen tussen. Het doel is om jonge schaatsers internationale ervaring op te laten doen. Daarnaast kan het begeleidingsteam de situatie in Peking ter plekke verkennen met het oog op de Winterspelen.
Peter Kolder uit Beerta gaat mee als bondscoach. Hij was tot een paar jaar geleden trainer in China.

Mooie ervaring

'Ik werd een paar weken geleden opgebeld door de bondscoach dat er een mogelijkheid was dat ik naar Peking mocht. Er was ook geen enkele twijfel bij mij dat ik zou gaan als ik geselecteerd zou worden. Ik grijp deze kans met beide handen aan', vertelt Gelling in het Topsport Zorgcentrum in Groningen.
Het is een mooie ervaring die je denk ik niet wilt missen
Leoni Bats - schaatsster
Hetzelfde geldt voor Bats: 'Het is een mooie ervaring die je denk ik niet wilt missen. Ik heb behalve een landenwedstrijd bij de junioren nog helemaal geen internationale ervaring dus het is helemaal nieuw.'

Drie keer in actie

De Groningse talenten komen drie keer in actie in Peking. Ze rijden beide de 1000 en 1500 meter. Bats komt ook uit op de 500 meter. Gelling staat ook nog aan de start van de drie kilometer.
Het deelnemersveld bestaat verder uit schaatsers uit China en Zuid-Korea. Gelling en Bats nemen de wedstrijden tijdens het testevent uiterst serieus.

Persoonlijke records verbreken

'Ik probeer mijn persoonlijke records te verbeteren. En dan vooral op de 1500 meter. Dat vind ik de leukste afstand om te rijden', stelt Gelling zich ten doel. Bats steekt haar ambities zo vroeg in het seizoen niet onder stoelen of banken. 'Ik wil op alle afstanden een persoonlijk record rijden.'
Ik grijp deze kans met beide handen aan
Evi Gelling - schaatsster

Schaatstop niet naar China

De selectie vond plaats op basis van gereden tijden en ook op basis van de WK-selectie van vorig jaar. De top van het Nederlandse schaatsen is niet vertegenwoordigd op het ijs in Peking.
'Het is voor hun een verstoring in de opbouw naar de wedstrijden toe. Het is niet ideaal om heen en weer naar Peking te vliegen als je nu aan het trainen bent richting de beste prestaties. Ik neem graag hun plaats in', lacht Gelling.
Het toernooi in Peking duurt van 8 tot en met 10 oktober.